Začetek postopka za vnos fiskalnega pravila v ustavo je v sredo potrdil tudi slovenski parlament. Foto: EPA
Začetek postopka za vnos fiskalnega pravila v ustavo je v sredo potrdil tudi slovenski parlament. Foto: EPA

Fiskalni pakt so v parlamentu podprli 204 poslanci, 24 jih je bilo proti, dva pa sta se vzdržala glasovanja.

Po pričakovanjih so poslanci potrdili tudi pogodbo o ustanovitvi stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM), katerega namen je preprečiti nadaljnje širjenje dolžniške krize v območju skupne valute.

Za sprejetje fiskalnega pakta se je močno zavzel portugalski premier Pedro Passos Coelho, saj si bo Portugalska s tem po njegovem mnenju znova povrnila zaupanje na finančnih trgih.

Portugalska skupaj z Grčijo in Irsko prejema finančno pomoč EU-ja in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) za reševanje prezadolženosti.

Voditelji 25 članic EU-ja, med njimi tudi slovenski premier Janez Janša, so pogodbo podpisali v začetku marca. Pogodbe nista podpisali Velika Britanija in Češka.

Zlato pravilo
Temelj pakta je fiskalno pravilo, ki določa, da morajo biti proračuni uravnoteženi ali v presežku. To pomeni, da strukturni primanjkljaj na letni ravni ne sme preseči 0,5 odstotka BDP-ja.

V izjemnih okoliščinah pogodba podpisnicam dovoljuje, da začasno odstopijo od srednjeročnega proračunskega cilja oziroma od ukrepov za doseganje tega cilja.

Te okoliščine zajemajo izjemne dogodke zunaj nadzora držav ali hud gospodarski padec. Začasni odstop ne sme ogroziti srednjeročne fiskalne vzdržnosti.

Pogodbenice morajo zlato pravilo prenesti v nacionalne zakonodaje najpozneje v enem letu od uveljavitve pogodbe, pri čemer so zaželene ustavne določbe.

Pogodba bo začela veljati, ko jo bo ratificiralo 12 članic evrskega območja. Cilj je, da začne veljati 1. januarja 2013.