Potočnik zagovarja odgovornejšo uporabo naravnih virov, kot so voda in surovine. Foto: EPA
Potočnik zagovarja odgovornejšo uporabo naravnih virov, kot so voda in surovine. Foto: EPA

Prevelika poraba in trošenje dragocenih naravnih virov grozita, da bosta privedla do nove gospodarske krize, je opozoril Potočnik in povezal trenutno gospodarsko krizo, v primežu katere je evroobmočje, z morebitno krizo v prihodnosti, ki bi jo utegnile povzročiti naraščajoče cene ključnih virov, med njimi energije in surovin, poroča britanski časnik Guardian.

"Težko si je predstavljati, da bi Evropo dvignili iz recesije brez rasti in zelo težko si je predstavljati rast brez konkurence in zelo težko je biti konkurenčen brez učinkovitih virov," je pojasnil.

"Nimamo izbire"
Če porabniki in podjetja ne ukrepajo in virov ne začnejo uporabljati učinkoviteje, bo vedno večje pomanjkanje virov, kot so energija, voda, hrana in smeti, surovine in žlahtne kovine, dvignilo cene in stroške, kar bo nadalje znižalo življenjski standard v Evropi, je dejal Potočnik.

"Preprosto nimamo izbire. Kar imamo, moramo izkoriščati bolj učinkovito ali pa ne bomo konkurenčni. Učinkovita izraba virov je pravo vprašanje konkurenčnosti evropskih podjetij," je pristavil.

Potočnik je poudaril, da njegov oddelek pregleduje obstoječe evropske regulative in je predlagalo nove, saj želijo zagotoviti, da nobena regulativa ne bi spodbujala zapravljivo uporabljanje naravnih virov in zavarovati evropske naravne vire za prihodnje generacije.

"Gre za megatrend"
Čeprav se večina zahodnega sveta še rešuje iz finančne krize, pa so t. i. države v razvoju, med njimi Kitajska in Indija, na poti hitre gospodarske rasti, posledično pa porabijo veliko večji del svetovnih naravnih virov.

Zdajšnji gospodarski modeli, ki jih uporabljajo podjetja in vlade, do zdaj niso upoštevali hitrih sprememb, ena izmed posledic pa je, da številni poslovni modeli predvidevajo uporabo poceni virov ter neučinkovito rabo surovin in energije. "Gre za vprašanje konkurenčnosti. Kitajska razume, da je to megatrend. Tega ne moremo ignorirati," meni Potočnik.

Naravni viri so vedno bolj na udaru, saj države v razvoju vedno več svojega prebivalstva dvigajo iz revščine. "Če hočemo ohraniti svoj trenutni življenjski standard in naj bi bila prizadevanja držav v razvoju zadovoljena, potem se bo moralo svetovno gospodarstvo drastično spremeniti," razglablja Potočnik. "Če hočemo, da stvari ostanejo enake, se bodo morale spremeniti."