Foto:
Foto:
Kandidat za evropskega komisarja Janez Potočnik po pred pristojnim parlamentarnim odborom odgovarjal 1. oktobra.
Kandidati za evropske komisarje bodo poslancem Evropskega parlamenta odgovarjali od 27. septembra do 8. oktobra.

Iz odgovorov na del vprašalnika, ki so ga kandidatom za komisarje zastavili pristojni odbori, je razvidno, da se Potočnik namerava v Evropski komisiji pod vodstvom Joseja Manuela Barrosa kot komisar za znanost in raziskave ostro zavzemati za podvojitev sredstev, ki jih EU namenja za raziskave in razvoj.

Potočnik je še dejal: "Raziskave so v osrčju lizbonske strategije in z njihovim okrepljenim zagonom ter posledično večjim znanjem bomo lahko zagotovili stabilno gospodarsko rast in ustvarili več delovnih mest."

Evropska unija bi morala po Potočnikovem mnenju za znanost in raziskave nameniti tri odstotke bruto domačega proizvoda, če želi v prihodnjih 10 letih postati najbolj konkurenčno, na znanju temelječe gospodarstvo na svetu.

Reaktor le v Franciji
Potočnik je na vprašanje parlamentarcev o njegovem stališču do mednarodnega projekta ITER za razvoj reaktorja za jedrsko fuzijo dejal, da bo v pogajanjih med Unijo, ZDA, Rusijo, Kitajsko, Japonsko in Južno Korejo branil evropsko stališče, da se reaktor zgradi v francoskem centru Cadarache.

Hitreje, enostavneje in preglednejše
V odgovorih na poslanska vprašanja se je Potočnik zavzemal za enostavnejše, hitrejše in preglednejše izvajanje sprejetega programa. "Kako porabimo denar, je najmanj tako pomembno, kot koliko ga porabimo," je zapisal.

O primernosti komisije v EP-ju konec oktobra
Odgovori vseh kandidatov za komisarje v Barrosovi ekipi bodo podlaga za zaslišanja kandidatov, ki bodo pred posameznimi parlamentarnimi odbori potekala od 27. septembra do 8. oktobra. Potočnik bo zaslišan 1. oktobra. Evropski parlament bo zadnji teden oktobra glasoval o primernosti komisije kot celote. Petletni mandat bo 25-članska ekipa začela 1. novembra.