Vsi predlogi naj bi bili korak k zmanjšanju kajenja, predvsem med mladimi. Po podatkih Komisije za posledicami kajenja vsako leto umre 700.000 Evropejcev. Foto: EPA
Vsi predlogi naj bi bili korak k zmanjšanju kajenja, predvsem med mladimi. Po podatkih Komisije za posledicami kajenja vsako leto umre 700.000 Evropejcev. Foto: EPA
Poslanci popustili tobačnemu lobiju

Kot rečeno, tanke cigarete in tobak za zvijanje ne bodo odšli iz prodaje, je pa glasovanje poslancev prineslo tudi nekaj presenečenj.

Poslanci so zavrnili predlog Evropske komisije, da bi elektronske cigarete obravnavali kot medicinski pripomoček. Zanimivo, Velika Britanija bo t. i. e-cigarete prodajala kot medicinski pripomoček po letu 2016.

Večja opozorila na zavojčkih
Prav tako so sprejeli sklep, da bi bilo slikovno svarilo pred posledicami kajenja na 65 odstotkih površine zavojčka, namesto na predlaganih 75 odstotkih. Trenutna zakonodaja predpisuje, da mora opozorilo pokrivati 30 odstotkov površine na eni in 40 odstotkov površine na drugi strani zavojčka.

Tobak in tanke cigarete ostajajo
Evropska komisija za zdravje je tudi predlagala, da bi morali biti cigaretni zavojčki dovolj veliki, da bi bilo na njih vidno opozorilo. Prepovedana bo prodaja zavojčkov z desetimi cigaretami, kar pomeni, da bo moralo biti v enem zavojčku najmanj 20 cigaret. Ta pogoj izpolnjuje le 14 članic EU-ja, v štirih članicah prodajajo najmanj 19 cigaret v zavojčku, v Veliki Britaniji pa najmanj deset.

Poleg že omenjenega sprejema prepovedi prodaje cigaret z okusom mentola in drugih okusov so se strinjali tudi v razpravi glede prepovedi uporabe napisa 'light', 'mild', 'nizka vsebnost katrana'.

Vsi predlogi naj bi bili korak k zmanjšanju kajenja, predvsem med mladimi. Po podatkih komisije za posledicami kajenja vsako leto umre 700.000 Evropejcev.

Lobisti nadzorovali poslance
Kot je na Twitterju zapisala slovenska evroposlanka Mojca Kleva Kekuš, je bilo med samo razpravo pred glasovanjem v dvorani zelo napeto: "Vroča razprava o omejevanju prodaje tobačnih izdelkov traja več kot dve uri, lobisti pa s tribun snemajo in evidentirajo vse, ki se oglašamo."

Oglasil se je tudi evroposlanec Lojze Peterle, ki je dejal, da moramo mlado generacijo zavarovati pred tobakom: "Gre za eminentno vprašanje javnega zdravja, kjer ima Evropska zveza pristojnosti, ki jih mora uporabiti. S to direktivo se postavljamo na stran življenja."

Zakon sprejet še pred evropskimi volitvami
Poslanci so na koncu s 560 glasovi za, 92 proti in 32 vzdržanimi podprli šele pooblastilo komisije za pogajanja s članicami EU-ja o novi direktivi. Evropski komisar za zdravje in predlagatelj zakona Tonio Borg je izid glasovanja označil za "pozitivnega". Prav tako je izrazil upanje, da bo zakonodaja sprejeta še v tem mandatu, torej pred evropskimi volitvami maja 2014.

Poslanci popustili tobačnemu lobiju