Doma se kanclerka že pripravlja na parlamentarne volitve septembra 2013, njeni vladi pa za zdaj ne kaže najbolje. Sklepanje kompromisov med zbiranjem glasov doma in odločnimi koraki v Evropi, četudi ti za Nemčijo ne bodo vedno neboleči, ne bo lahko. Foto: EPA
Doma se kanclerka že pripravlja na parlamentarne volitve septembra 2013, njeni vladi pa za zdaj ne kaže najbolje. Sklepanje kompromisov med zbiranjem glasov doma in odločnimi koraki v Evropi, četudi ti za Nemčijo ne bodo vedno neboleči, ne bo lahko. Foto: EPA

Napovedi za leto 2012 so manj optimistične. Morebitne težave nemškega gospodarstva pa bi bile seveda slaba novica za vso staro celino. Največje evropsko gospodarstvo - in največja slovenska trgovinska partnerica - je leto zaključilo s 3-odstotno gospodarsko rastjo, dolžniška kriza in globalna gospodarska upočasnitev pa naj bi v letu 2012 nemško rast oklestili na okoli pol odstotka. Marsikdo dodaja, da bo Nemčija lahko zadovoljna, če bo sploh zabeležila kakršno koli rast, je iz Berlina za Dogodke in odmeve našega radia poročal Boštjan Anžin. Vse skupaj bi se lahko obrnilo tudi na slabše in vodilo v novo gospodarsko krizo, o kateri pa v Nemčiji za zdaj ne razmišljajo.

A ni jih malo, ki se bojijo, da bodo posledice dolžniške krize največje evropsko gospodarstvo zares zadele šele v prihodnjih mesecih, gospodarska rast pa se je upočasnila že ob koncu preteklega leta. Manj je bilo naročil in investicij, trpel je nemški izvoz, odvisen od mednarodnih trgov, vse pa kaže, da težav v Grčiji, Italiji in Španiji še dolgo ne bo konec. Varčevanje in dvig davkov bosta tam prizadela tudi gospodarstvo.

Rekordno število zaposlenih
Nemci so gospodarski vzpon preteklo leto čutili tudi na trgu dela. Lani je bilo tako prvič v zgodovini zaposlenih več kot 41 milijonov ljudi in kljub krizam naj bi se razmere v prihodnjih mesecih še izboljšale. Statistika je sicer nekoliko olepšana, saj zajema tudi ljudi, ki od prihodkov brez dodatne pomoči ne morejo živeti.

Na nemško gospodarstvo bo pomembno vplivalo reševanje evrske dolžniške krize. O predlogih, da bi Grčija zapustila evrsko območje, v Berlinu za zdaj nočejo slišati. Kanclerka Angela Merkel je sicer Nemcem napovedala napornejše leto od preteklega, a pravi, da bo Evropa iz krize izšla močnejša. Kot pravijo kritiki, bi pri tem lahko pomagala tudi sama, če bi ukrepala hitreje in odločneje. A doma se kanclerka že pripravlja na parlamentarne volitve septembra 2013, njeni vladi pa za zdaj ne kaže najbolje. Sklepanje kompromisov med zbiranjem glasov doma in odločnimi koraki v Evropi, četudi ti za Nemčijo ne bodo vedno neboleči, ne bo lahko, konča Anžin.