Pusićeva se bo v sredo srečala z Erjavcem. Foto: EPA
Pusićeva se bo v sredo srečala z Erjavcem. Foto: EPA

"To ni vprašanje impresionizma, to je vprašanje podatkov. Naš finančni strokovnjak ima podatke slovenske vlade, ki govorijo prav o nasprotnem," se je hrvaška zunanja ministrica odzvala na besede slovenskega veleposlanika na Hrvaškem iz pogovora za Delo.

Pusićeva je izpostavila, da ona in njen kolega Karl Erjavec kot zunanja ministra vsekakor ne bosta ugibala o tem, temveč bosta opredelitev teh odnosov prepustila finančnima strokovnjakoma.

"Ni prostora za takšna ugibanja. To v teh razmerah niti ni primerno. Ustvarjanje umetniškega vtisa v javnosti je ena stvar, a goli podatki so druga," je še dejala ministrica.

Hrvaška bo po njenih besedah ravnala v skladu s podatki. Vse je po njenih besedah odvisno tudi od tega, kateri model in vrsto kompromisa bosta strani dosegli.

Poravnava bilance LB-ja, o kateri je prejšnji teden govoril minister Erjavec, je po besedah Pusićeve le ena izmed možnosti, o katerih se govori. "Obstajajo vsaj tri ali štiri različne možnosti za dosego dogovora. To je samo ena in ni nujno, da je najverjetnejša," je dejala.

Katere so preostale tri možnosti, ni želela povedati, češ da se bosta o tem najprej pogovorila s kolegom Erjavcem oziroma skupaj z obema finančnima strokovnjakoma Francetom Arharjem in Zdravkom Rogićem v sredo v Sloveniji.

"V tem trenutku smo se pripravljeni pogovarjati o vseh možnostih in pogledati, katera je s stališča finančnih strokovnjakov in z vidika politične odločitve, ki bo na koncu potrebna, najmanj škodljiva za obe strani oziroma najbolj sprejemljiv kompromis za obe strani," je poudarila Pusićeva.

O likvidaciji ni bilo govora
Hrvaška ministrica je komentirala tudi besede visokega predstavnika Slovenije za vprašanja nasledstva Rudija Gabrovca, ki je za Večer povedal, da bi bila pravno in tehnično najbolj čista rešitev vprašanja LB-ja Zagreb likvidacija podružnice in poplačilo tako obveznosti kot terjatev, in sicer po vzorcu, ki ga je Hrvaška uporabila pri Jugobanki.

"Ne, o taki ideji se sploh nismo pogovarjali. Ne vidim take možnosti. Govorilo se je o treh ali štirih različnih možnostih in o teh se bomo v sredo pogovarjali z Erjavcem in obema strokovnjakoma ter videli, katere so mogoče rešitve," je dejala hrvaška ministrica.