David Cameron in Viktor Orban. Cameron si želi izpogajati
David Cameron in Viktor Orban. Cameron si želi izpogajati "ugodnejše" pogoje za članstvo Velike Britanije v EU-ju. Foto: Reuters

Orban je poudaril, da se strinja z večino britanskih zahtev do EU-ja, ki se pretežno dotikajo prenosa pristojnosti z Bruslja na države članice. Po njegovih besedah se s Cameronom strinjata, da je treba premisliti o vlogi nacionalnih parlamentov v EU-ju in jo okrepiti, prav tako bi morale biti države članice, ki niso v evrskem območju, v evropskih institucijah obravnavane enakovredno.

Cameron za manj birokracije in za več pristojnosti članic
Cameron si prizadeva, da bi zmanjšali birokracijo znotraj EU-ja ter več pristojnosti z Bruslja prenesli na države članice. Zahteva tudi zagotovila, da bo Velika Britanija zavarovana pred tesnejšo politično integracijo in ekonomskimi odločitvami 19 članic evroobmočja.

Si pa britanski premier želi tudi omejiti ugodnosti za prebežnike iz EU-ja v prvih štirih letih njihovega bivanja v Veliki Britaniji, ki jih zdaj množično koristijo prebežniki iz vzhodnih članic Unije, tudi Madžarske.

Proti zlorabi socialnih ugodnosti
Cameron in Orban se strinjata, da je treba zlorabe socialnih ugodnosti odpraviti v vseh članicah EU-ja. A Orban je britanskega kolega tudi opozoril, naj upošteva, da velika večina Madžarov, ki delajo in živijo na Otoku, dela pošteno in prispeva k britanskemu gospodarstvu in v proračun. Madžarski premier je sicer dopustil možnost dogovora z Londonom o omejitvi socialnih ugodnosti, a je obenem zahteval, da madžarski delavci na Otoku ne bodo diskriminirani.

Referendum najpozneje do konca 2017
Referendum o članstvu Otoka v Uniji oziroma t. i. "brexitu" mora potekati najpozneje do konca leta 2017, po nekaterih napovedih pa naj bi bil razpisan že sredi letošnjega leta. Do referenduma si želi Cameron na novo izpogajati pogoje članstva Velike Britanije.