Rousseff je vodenje Brazilije prevzela pred letom dni. Foto: EPA
Rousseff je vodenje Brazilije prevzela pred letom dni. Foto: EPA

Nekdanja levičarska aktivistka se je odločila, da letos ne gre na srečanje vplivnih in bogatih na Svetovnem gospodarskem forumu v mondenem švicarskem središču Davos, ampak se je raje odločila, da nagovori udeležence 12. Svetovnega socialnega foruma v brazilskem mestu Porto Alegre, ki se ga udeležuje 15.000 aktivistov z vsega sveta.

Rousseffova je poudarila, da je drugačen svet od današnjega mogoč, ob tem pa pozvala vse vlade, naj poslušajo množice protestnikov, ki po mestih po vsem svetu opozarjajo na povečevanje razlik med revnimi in bogatimi.

Evropskim državam je priporočila, naj se zgledujejo po brazilskem gospodarskem modelu, ki po njenih besedah zagotavlja socialno pravičnost, ne uničuje okolja in je iz revščine dvignil 40 milijonov ljudi.

Tokratni Svetovni socialni forum poteka od torka do nedelje pod geslom Kapitalistična kriza, socialna in ekološka pravičnost. Ena od prednostnih nalog je tudi priprava na junijski Ljudski vrh, ki bo v Riu de Janeiru potekal vzporedno z razvojno konferenco ZN-a.