Sturgeonova je Mayevo opozorila, da ne
Sturgeonova je Mayevo opozorila, da ne "blefira" z obljubo o referendumu o neodvisnosti Škotske, če se ne bo spoštovala odločitev Škotov proti izstopu iz EU-ja. Foto: Reuters

Srečanja na Downing Streetu sta se udeležila tudi predsednik regionalne vlade Walesa Carwyn Jones in prva ministrica Severne Irske Arlene Foster.

"Nič več ne vem o pristopu britanske vlade do pogajanj z EU-jem, kot sem pred prihodom na srečanje," je povedala Sturgeonova, ki je po odločitvi Britancev za izstop iz Evropske unije zagrozila z novim referendumom o neodvisnosti Škotske, če ta ne bo imela dostopa do skupnega evropskega trga.

Po današnjem srečanju je škotska prva ministrica povedala, da bo skušala biti razumna. "Česar nisem pripravljena storiti, je, da se umaknem in gledam, kako bo Škotska vržena čez pečino trdega brexita," je opozorila.

Britanska premierka je poudarila, da se Velika Britanija sooča z zelo pomembnimi pogajanji, pri katerih bi morale sodelovati vse regionalne vlade. Že pred srečanjem je njena tiskovna predstavnica poudarila pomen enotnega pristopa k pogajanjem in zavrnila možnost posebnega dogovora za Škotsko.

"Enoten pristop je ključen za zaščito interesov Velike Britanije kot celote. Biti moramo prepričani, da ne bomo postavljali ovir za trgovanje znotraj Velike Britanije," je dejala tiskovna predstavnica Mayeve.

Tudi predsednik regionalne vlade Walesa je zavrnil idejo o posebnem dogovoru za Škotsko in se zavzel za nadaljnji dostop do enotnega evropskega trga za celotno Veliko Britanijo. "Izziv je ogromen. Nihče nima podrobnosti o tem, kaj se bo zgodilo prihodnje leto," je dejal.

Na srečanju so se voditelji regionalnih vlad zavzeli tudi za to, da bi vsi regionalni parlamenti glasovali o načrtih britanske vlade za izstop.

Mayeva je sicer že predtem zavrnila možnost, da bi britanski parlament o vladnih načrtih glasoval pred sprožitvijo 50. člena Lizbonske pogodbe. Postopek za izstop naj bi sicer sprožili marca prihodnje leto.

Na junijskem referendumu o izstopu Otoka iz EU-ja so sicer volivci na Škotskem in Severnem Irskem nasprotovali izstopu, medtem ko so ga v Angliji in Walesu podprli.