Theresa May je na vrhu rusko posredovanje v Siriji označila za
Theresa May je na vrhu rusko posredovanje v Siriji označila za "grozodejstvo". Foto: Reuters
Škoti na nedeljskem shodu v podporo neodvisnosti. Foto: Reuters

"Velika Britanija zapušča EU, vendar bo še naprej celostno sodelovala do odhoda ter bo močen in zanesljiv partner tudi po odhodu," je dejala Mayeva ob prihodu na zasedanje Evropskega sveta. "V interesu Velike Britanije in tudi EU-ja je, da še naprej tesno sodelujemo, tudi na tem vrhu," je dejala novinarjem.

Mayeva, ki se prvič udeležuje zasedanja Evropskega sveta po nastopu položaja sredi julija, namerava voditelje preostale sedemindvajseterice, med katerimi je tudi slovenski premier Miro Cerar, seznaniti s svojimi pogledi na britanski izstop iz EU-ja ter pozvati h "gladkemu, konstruktivnemu in urejenemu" brexitu.

Premierka je obljubila, da bo 50. člen Lizbonske pogodbe sprožila do konca marca 2017, kar pomeni, da bi Velika Britanija iz EU-ja izstopila poleti leta 2019.

Obenem se je Mayeva v Bruslju zavzela za trdno in enotno stališče EU-ja do Rusije in njene vloge v Siriji. "Moramo pokazati trdno in enotno evropsko stališče glede ruske agresije," je izjavila. "Pomembno je, da skupaj nadaljujemo pritisk na Rusijo, da bi ustavili njena strašna in odvratna grozodejstva v Siriji."

Nov referendum za Škote?
Medtem pa je škotska vlada objavila osnutek zakona o novem referendumu za samostojnost Škotske. Škotska premierka Nicola Sturgeon pravi, da želi s tem zavarovati položaj Škotske na skupnem evropskem trgu tudi v primeru, ko bo preostala Velika Britanija povezavo zapustila. Osnutek zakona po njenih besedah Škotom omogoča, da ponovno razmislijo o samostojnosti, preden bo Velika Britanija izstopila iz EU-ja. Škotskemu parlamentu daje tudi "vse možnosti za zaščito nadaljevanja odnosov med Škotsko in EU-jem".

Hkrati je Sturgeonova izrazila pripravljenost, da škotska vlada še naprej sodeluje z britansko pri pogajanjih o prihodnjih odnosih z Evropo. Opozorila je, da če bo postalo jasno, da je mogoče interese Škotske zavarovati samo s samostojnostjo države, morajo imeti škotski volivci pravico, da se o tem izrečejo še pred brexitom. "Soočamo se z nesprejemljivimi tveganji za našo demokracijo, gospodarstvo in naše družbene interese ter za pravico škotskega parlamenta, da pove svoje mnenje," je še dejala Sturgeonova.

Uvodni člen osnutka zakona se glasi: Na Škotskem bo organiziran referendum o vprašanju samostojnosti Škotske. Vprašanje bo: Ali naj bo Škotska samostojna država? Osnutek zakona državljanom iz drugih držav EU-ja, ki živijo na Škotskem, drugače od referenduma o brexitu daje pravico do udeležbe na referendumu. Osnutek je zelo podoben zakonu o škotskem referendumu leta 2013, ki je omogočil izvedbo referenduma leto dni pozneje. Na njem se je 55 odstotkov volivcev odločilo, da Škotska ostane del Velike Britanije.

Britanski volivci so na junijskem referendumu z večino glasov izglasovali izstop Velike Britanije iz EU-ja. Na Škotskem je bila večina volivcev, 62 odstotkov, za to, da Otok ostane del EU-ja.