Pahor je v Bruslju predlagal preložitev pogajalske konference, napovedane za 27. marec, na april ali maj. Foto: MMC RTV SLO
Pahor je v Bruslju predlagal preložitev pogajalske konference, napovedane za 27. marec, na april ali maj. Foto: MMC RTV SLO
Pahor predlagal zamik konference EU-ja in Hrvaške

Predsedujoči Uniji, češki predsednik vlade Mirek Topolanek, je po Pahorjevih besedah izrazil pripravljenost, da češko predsedstvo slovenski predlog preuči.

Pahor se je namreč ob robu izrednega neformalnega vrha Evropske unije pogovarjal s češkim kolegom in s predsednikoma švedske ter madžarske vlade, Fredrikom Reinfeldtom in Ferencem Gyurcsanyjem, ki jima je pojasnil razloge za odločitev Slovenije, da ne soglaša z napredkom Hrvaške na poti v EU.

"Predsedujoči je izrazil pripravljenost, da češko predsedstvo slovenski predlog preuči. S tem bi se ustvarile možnosti, ko bi imele Slovenija, Hrvaška in Evropska komisija dovolj časa, da bi lahko ugotovile, ali obstajajo možnosti za to, da se spremenijo okoliščine, v katerih je bila Slovenija primorana uveljaviti zadržke," je pojasnil Pahor. "V marcu je to težko pričakovati. Malo možnosti je, da bi se v tako kratkem času to zgodilo."

Premier je sogovornike tudi posebej opozoril, da mora na koncu hrvaških pristopnih pogajanj vstop Hrvaške potrditi slovenski državni zbor z dvotretjinsko večino ter če poslanci ne bodo zadovoljni z zaščito slovenskih interesov, lahko zahtevajo referendum.

Pahor se je pogovarjal s švedskim premierjem Fredrikom Reinfeldtom in z madžarskim kolegom Ferencem Gyurcsanyjem, ki jima je pojasnil razloge za odločitev Slovenije, da ne soglaša z napredkom Hrvaške na poti v EU. "Obema sem povedal eno pomembno stvar: na koncu pogajanj bo ratifikacija pristopne pogodbe v državnem zboru. Za ratifikacijo pristopne pogodbe sta potrebni dve tretjini glasov vseh poslancev in po slovenski zakonodaji je mogoče, da bi tisti, ki niso zadovoljni z morebitno pozitivno odločitvijo državnega zbora, zahtevali referendum," je dejal Pahor. Pogovor s švedskim kolegom je bil po Pahorjevih besedah pomemben predvsem ob dejstvu, da Švedska nasledi češko predsedovanje EU-ju in to v " pomembnem času za dinamiko dialoga EU-ja s Hrvaško".

Pri tem je spomnil tudi na težave ob ratifikaciji vstopa Hrvaške v zvezo Nato.

A. S.

Pahor predlagal zamik konference EU-ja in Hrvaške