Slovenski premier je dejal, da je prav, da si je Hrvaška vzela nekaj več časa. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski premier je dejal, da je prav, da si je Hrvaška vzela nekaj več časa. Foto: MMC RTV SLO
Samuel Žbogar
Žbogar upa, da se bo Hrvaška odločila za mediacijo. Foto: MMC RTV SLO
Kit v Piranskem zalivu
Okolijski ministri EU-ja so na zasedanju obravnavali tudi Mednarodno konvencijo o ureditvi lova na kite. Foto: MMC RTV SLO

Slovenska politika je že podala načelno soglasje k predlogu Evropske komisije, da bi v mejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško posredovala tričlanska mediacijska skupina pod vodstvom Marttija Ahtisaarija, Hrvaška pa je danes v Zagrebu oblikovala posebno skupino, ki bo do ponedeljka pripravila odgovor na predlog mediacije.

Pahor je v Studiu ob 17h na Radiu Slovenija dejal, da sta za določitev meje med državama potrebna dva in da je Slovenija glede postopka mediacije že izpolnila vsa pričakovanja Evropske unije. Slovenski premier je povedal še, da ni tako slabo, da si je Hrvaška vzela nekaj več časa za premislek o predlogu komisarja za širitev Ollija Rehna.

Žbogar: Upamo, da bo Hrvaška sprejela mediacijo
Zunanji minister Samuel Žbogar je v odzivu izrazil upanje, da bo Hrvaška do ponedeljka resnično sprejela stališče do mediacije, saj si Slovenija želi čimprejšnjega napredka na tem področju. "Hrvaška si je vzela še en dan za razmislek in mi to lahko samo razumemo," je dejal Žbogar in dodal, da to ni enostavna odločitev. "Če potrebujejo več časa, je prav, da si ga vzamejo in imajo potem enotno stališče," je povedal Žbogar.

Žbogar je poudaril, da je Slovenija že sprejela pobudo za mediacijo in jo posredovala Olliju Rehnu, in izrazil upanje, da bo Hrvaška v ponedeljek storila enako. "Mi si želimo, da gremo čim prej naprej in da se začnemo čim prej pogovarjati o modalitetah mediacije, tako da bi lahko mediacija začela delo," je še povedal Žbogar.

Erjavec želi kita
Slovenski minister za okolje in prostor Karl Erjavec pa se je na to temo nekoliko pošalil. Po njegovih besedah bi bil kit grbavec, ki plava v slovenskem morju, odličen mediator pri mejnem sporu med državama. "On nam bo pokazal, kje je prost dostop do morja. On bi bil odličen mediator. Če bi me včasih vprašali o obravnavi kitov na ravni EU-ja, bi rekel, da se to nas ne tiče kaj preveč, a ravno naš kit Janez je dokaz za to, da kdaj kakšne teme, ki se nam zdijo znanstvena fantastika za Slovenijo, lahko postanejo aktualne," je v Bruslju ob robu ministrskega zasedanja še dodal Erjavec.

Do konference s Hrvaško bo premalo časa
Na vprašanje, ali bo dogovor med Slovenijo in Hrvaško mogoč do medvladne pristopne konference za Hrvaško, ki je napovedana za 27. marec, je Žbogar odgovoril, da po vsej verjetnosti ne. "Zelo malo časa je, da bi se uskladili do konca meseca, saj bomo v roku dveh tednov težko dosegli soglasje in uskladili vse modalitete," je še dodal Žbogar, ki se bo še ta mesec sešel s hrvaškim kolegom Gordanom Jandrokovićem.

Bodo prestavili konferenco o Hrvaški?
Tudi iz Evropske komisije so sporočili, da morata Slovenija in Hrvaška čim prej sprejeti politične odločitve za rešitev mejnega spora. Češki diplomat je v Bruslju potrdil, da je slovenski premier predsedstvu Unije predlagal, da bi konferenco med EU-jem in Hrvaško prestavili na april ali maj. Češko predsedstvo je odgovorilo, da so samo pod pogojem doseženega vidnega napredka med Slovenijo in Hrvaško pripravljeni premisliti o predlogu, da bi konferenco, ki bi se morala zgoditi 27. marca, prestavili.

B. T.