Iz evropske blagajne bi Slovenija lahko v prihodnjih sedmih letih dobila 3,2 milijarde evrov. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Iz evropske blagajne bi Slovenija lahko v prihodnjih sedmih letih dobila 3,2 milijarde evrov. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Kertova je na srečanju predstavnikov gospodarstva v sklopu razvojnih svetov kohezijskih regij Vzhodna in Zahodna Slovenija dejala, da bodo denar dobili projekti, ki bodo prispevali k večji konkurenčnosti našega gospodarstva in zaposlovanju.

Po načrtu službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko bo več kot milijarda evrov porabljena za spodbujanje podjetništva, zagon novih podjetij, internacionalizacijo ter razvoj novih poslovnih modelov za mala in srednja podjetja. Okrog 500 milijonov evrov bo namenjenih vlaganju v zaposlovanje in razvoj človeških virov, mobilnost ter vlaganju v izobraževalni sistem in sistem usposabljanja za hitrejši prehod na trg dela.

Predvidoma bo 100 milijonov evrov namenjenih vzdržnemu vključevanju mladih na trg dela, 200 milijonov evrov povečanju socialne vključenosti in zmanjševanju tveganja revščine ter aktivnemu staranju, milijardo evrov iz Kohezijskega sklada pa bodo usmerili v izgradnjo okoljske in prometne infrastrukture ter področje trajnostne rabe energije.

Na podlagi EU-metodologije bo Slovenija v prihodnje razdeljena na kohezijski regiji Vzhodna in Zahodna Slovenija. Zahodna kohezijska regija bo upravičena do 855 milijonov evrov, vzhodna pa do 1,27 milijarde evrov sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Evropskega socialnega sklada. Obe regiji pa bosta upravičeni še do dobre milijarde evrov sredstev Kohezijskega sklada, ki se ne deli med regijama.