Avstrijska zakonodaja partnerjem v istospolnih zvezah onemogoča posvojitev biološkega otroka drugega partnerja, to pa omogoča neporočenim partnerjem v heteroseksualnih zvezah. Foto: EPA
Avstrijska zakonodaja partnerjem v istospolnih zvezah onemogoča posvojitev biološkega otroka drugega partnerja, to pa omogoča neporočenim partnerjem v heteroseksualnih zvezah. Foto: EPA
Sodišče za človekove pravice
Sodišče za človekove pravice je sporočilo, da je razsodba v primeru Avstrije dokončna. Foto: MMC RTV SLO

Na sodišče v Strasbourgu sta se obrnili lezbijki, ki živita v stabilni homoseksualni zvezi, potem ko avstrijska sodišča eni izmed partneric niso želela podeliti pravice do posvojitve sina druge partnerice brez razveljavitve zakonskih povezav biološke matere z otrokom. Avstrijska zakonodaja namreč partnerjem v istospolnih zvezah onemogoča posvojitev biološkega otroka drugega partnerja, to pa omogoča neporočenim partnerjem v heteroseksualnih zvezah.

Ženski sta se pred sodiščem za človekove pravice sklicevali na prepoved diskriminacije, ki jo v povezavi s pravico do zaščite zasebnega in družinskega življenja določa Evropska konvencija o človekovih pravicah. Po mnenju sodišča avstrijska sodišča niso podala prepričljivih argumentov, da je tovrstno razlikovanje med homoseksualnimi in heteroseksualnimi pari nujno za zaščito družine ali dobrobiti otroka, ob tem pa je dodalo, da evropska konvencija držav ne obvezuje k širitvi pravice do posvojitve otrok partnerja na neporočene pare.

Kot so sporočili s sodišča v Strasbourgu, gre v primeru X in drugi proti Avstriji za dokončno razsodbo, saj jo je sprejel veliki senat.

Na sodbo se je že odzvala avstrijska ministrica Gabriele Heinisch-Hosek, ki je povedala, da gre pri sodbi za smernico. Njena tiskovna predstavnica je povedala, da ministrica upa, da bo s tem v Avstriji nov zagon dobila razprava o polni izenačitvi homoseksualnih partnerstev.

Nemško sodišče dovolilo posvojitev otrok, ki so jih že posvojili partnerji
Tudi nemško ustavno sodišče je razsodilo, da imajo homoseksualni partnerji pravico posvojiti otroka oz. otroke, ki so jih že posvojili njihovi partnerji. Še naprej pa otrok ne morejo posvojiti homoseksualni pari. Biološke otroke svojih partnerjev so lahko v Nemčiji homoseksualci posvojili že doslej.

Na ustavno sodišče sta se obrnila lezbijka, ki je otroka posvojila v Bolgariji, in homoseksualec, ki je otroka posvojil v Romuniji, saj njuna partnerja nista mogla posvojiti teh otrok. Sodniki so razsodili, da je zakon, ki je homoseksualcem onemogočal posvojiti posvojene otroke partnerjev protiustaven, saj so to pravico na drugi strani imeli heteroseksualni partnerji. Nemška federacija homoseksualcev in lezbijk je sodbo sodišča v Karlsruheju že pozdravila.