Španija bo predsedovanje EU-ju prevzela od Švedske. Foto: EPA
Španija bo predsedovanje EU-ju prevzela od Švedske. Foto: EPA

Španski zunanji minister Miguel Angel Moratinos je ob predstavitvi polletnega predsedovanja poudaril, da želi nadaljevati širitveno politiko in ob Hrvaški ter Turčiji izpostavil tudi Islandijo, za katero upa, da bo še med španskim predsedovanjem začela pristopna pogajanja. Glede Hrvaške je Moratinos izrazil upanje, da pogajanja ne bodo več obremenjena z mejnim sporom s Slovenijo.

Moratinos tudi pričakuje, da bodo napredovali v pogajanjih med Makedonijo in Grčijo glede imena prve, saj spor glede imena namreč onemogoča Makedoniji, da bi pogajanja sploh začela, vendar pa po besedah Moratinosa špansko predsedstvo kljub temu nima namena vmešati se v reševanje spora, kar zdaj poteka pod okriljem posredovanja Združenih narodov.

Srbija ima usodo v svojih rokah
Španski zunanji minister je izrazil pričakovanje, da bo tudi Srbija kmalu vložila prošnjo za članstvo v EU-ju. To bi bilo "logično in pozitivno", je poudaril. Toda odločitev je v rokah srbske vlade, je še dodal. Minister je tudi zagotovil "absolutno konstruktivno" sodelovanje španskega predsedstva s Kosovom, ki ga Španija sicer kot ena izmed petih držav EU-ja ne priznava. Tako bodo na mednarodno konferenco držav Zahodnega Balkana povabili tudi predstavnike Kosova.

Palestinci morajo dobiti državo
Moratinos je še napovedal, da si bodo med predsedovanjem prizadevali, da bi bila že prihodnje leto ustanovljena neodvisna palestinska država, ki bi mirno sobivala z Izraelom. Ob tem je poudaril, da bi morali ustanovitev palestinske države doseči s pogajanji, dogovorom in ob priznanju mednarodne skupnosti. "Ne bo lahko, vendar mislim, da je potrebno. Potrebujemo palestinsko državo. Prej ko bo, bolje bo. To bo naš cilj," je bil odločen Moratinos.