Evropska unija
(1)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 1 glasov Ocenite to novico!
Hrana, humanitarna pomoč
Nova zakonodaja uvaja tudi možnost, da so na trgu na voljo tudi živila s pretečenim rokom uporabe. Foto: BoBo
VIDEO
Napisi na embalažah živil...

Dodaj v

Spremembe označb na več kot 80 odstotkih predpakiranih živil

Uvajanje dodatnih novosti pri označevanju živil
3. junij 2014 ob 19:48,
zadnji poseg: 3. junij 2014 ob 20:41
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Konec leta bo začela veljati nova evropska uredba, ki med drugim predvideva obvezno označevanje porekla nekaterih vrst mesa in poudarjeno označevanje alergenov.

Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko je ob robu mednarodne konference o označevanju živil pojasnil, da uredba o zagotavljanju informacij o živilih uveljavlja enotno zakonodajo za celotno Evropsko unijo.

"Potrošniku je treba omogočiti primerno informiranost o sestavi živil ter mu olajšati prepoznavanje in izbor živil, ki bodo podpirala njegovo zdravje. S 13. decembrom bodo nove zahteve za označevanje predpakiranih živil predvidevale minimalno predpisano velikost črk 1,2 milimetra, za zelo majhne embalaže pa 0,9 milimetra," je povedal Pravst.

Poleg tega je novo tudi označevanje države izvora mesa in označevanje sestavin, ki povzročajo alergije. Ime alergena se bo namreč poudarilo z vrsto pisave, ki se bo razlikovala od preostalega seznama snovi. Dodatno nova zakonodaja po njegovih besedah uvaja tudi možnost, da so na trgu na voljo tudi živila s pretečenim rokom uporabe.

EU razmišlja o dodatnih spremembah
Na ravni Evropske komisije potekajo tudi odločanja o morebitnih dodatnih spremembah na področju označevanja živil.

Predstavnik oddelka za prehrano na komisiji Cristophe Didion je dejal, da morajo države članice in komisija preučiti še nekatere podrobnosti v povezavi z obveznim označevanjem porekla določenih živil, predvsem v zvezi z označbami porekla izdelka oziroma glavnih sestavin živila.

Komisija zbira tudi podatke o prehranskih vnosih in vsebnosti škodljivih transmaščob v živilih. Na osnovi teh podatkov bo sprejeta tudi odločitev, ali je treba uvesti omejevanje oziroma obvezno označevanje prisotnosti transmaščob v živilih.

Nove spremembe čez dve leti
Pravst je napovedal, da je naslednja večja sprememba na področju označevanja živil predvidena za konec leta 2016, ko bo uvedeno obvezno označevanje hranilne vrednosti vseh predelanih predpakiranih živil. Med obvezne sestavine bodo po novem vključene tudi vrednosti sladkorjev, namesto besede natrij pa bo navedena označba sol.

Ob tem bodo napisane tudi priporočene vrednosti vnosa določenih hranil. Navajanje energijske vrednosti in količine hranil v živilih je namreč trenutno prostovoljno.

Z uvedbo obveznega označevanja pa bodo te informacije dostopne na vseh predpakiranih živilih, tudi tistih z visoko količino sladkorja, maščobe ali soli.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
balistik1
# 05.06.2014 ob 10:23
EU razmišlja o dodatnih spremembah
Na ravni Evropske komisije potekajo tudi odločanja o morebitnih dodatnih spremembah na področju označevanja živil.
Slovenija bo spremenila 80% rokov uporabnosti na predpakiranih živilih. Direktorica za zdravo prehrano je vrgla skupaj v koš sol in jedilno olje ? Halo . To je nepoznavanje strokovnosti področja na katerem so jo zaposlili. Državna birokracija tihi ubijalec Slovenije.
Kazalo