Švedska je v zadnjih dveh mesecih sprejela 80.000 prošenj za azil, toliko kot v celotnem lanskem letu, zato imajo velike težave pri zagotavljanju nastanitev. Foto: Reuters
Švedska je v zadnjih dveh mesecih sprejela 80.000 prošenj za azil, toliko kot v celotnem lanskem letu, zato imajo velike težave pri zagotavljanju nastanitev. Foto: Reuters

"Evropa mora sporočiti, da ne more več sprejemati toliko prebežnikov, to ne gre," je dejal Valls po poročanju nemškega dnevnika Süddeutsche Zeitung in se zavzel za nadzor nad zunanjimi mejami EU-ja, kar je zanj ključnega pomena za prihodnost EU-ja. "Evropa mora najti način, da bo zagotovila, da bodo begunce obravnavale države, ki so sirske sosede. V nasprotnem primeru bo pod vprašajem sposobnost Evrope, da zagotovi učinkovit nadzor svojih meja."

Omejitev stalnega bivališča
Medtem pa Švedska, ki je za mnoge prebežnike poleg Nemčije končni cilj, zaostruje svojo politiko do prosilcev za azil, saj država "ne more več sprejemati prosilcev za azil na sedanji visoki ravni," je sporočil premier Stefan Löfven. Po novem naj bi beguncem odobrili do tri leta stalnega prebivališča, omejili združevanja z družino in izvajali medicinske preglede za določitev starosti mladoletnih oseb brez spremstva, ki zaprosijo za azil.

Švedska bo tako svojo zakonodajo uskladila z minimalnimi standardi v Evropski uniji in mednarodnimi konvencijami. Ukrepi bodo veljali tri leta, izjeme glede stalnega prebivališča pa bodo veljale za begunce, ki jih bo država sprejela v skladu s kvotami na ravni EU-ja. Prav tako bodo razširili nadzor potnih listov in drugih oblik osebnih dokumentov za ljudi, ki v državo prihajajo z avtobusi, vlaki in trajekti. Nadzor dokumentov je Švedska znova uvedla 12. novembra, ko je uvedla začasen nadzor na mejah.

Po neuradnih podatkih Agencija za migracije naj bi letos za azil na Švedskem zaprosilo med 140.000 in 190.000 ljudi.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.