Po uradnih podatkih Ankare je v Turčiji 2,2 milijona beguncev iz Sirije. Foto: EPA
Po uradnih podatkih Ankare je v Turčiji 2,2 milijona beguncev iz Sirije. Foto: EPA
Viktor Orban
Viktor Orban je prepričan, da je bila postavitev ograje na madžarski meji pravilna odločitev. Foto: EPA
Madžarska
Kot najboljšo rešitev za utišanje pozivov k ustavitvi ali celo pokopu schengena pa je Orban predložil svoja trda stališča glede meja, vključno z ograjo. Foto: Reuters

Med skoraj petletno vojno v Siriji se je v sosednjo Turčijo zateklo več kot dva milijona beguncev, ki so v strahu pred spopadi med vladnimi silami in številnimi uporniškimi skupinami zapustili svoje domove. Tako je Turčija postala država, ki je sprejela daleč največje število sirskih beguncev, Ankara pa je bila vseskozi med največjimi nasprotnicami režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

A če Turčija do zdaj ni postavljala ovir za sprejem sirskih beguncev, se je ta praksa očitno spremenila in po navedbah HRW-ja turške oblasti že več mesecev zavračajo sirske begunce, ki prihajajo na uradne mejne prehode in jih po hitrem postopku vračajo nazaj na vojna območja. Vse več beguncev se zato odloča za uporabo nezakonitih poti, ki prek meje vodijo v Turčijo. Vstop v državo na mejnih prehodih dovolijo le izjemoma, pa še tako sta odprta le še dva mejna prehoda, a le za pošiljke pomoči in registrirane trgovce.

"Zaradi zaprtja meje morajo nosečnice, otroci, stari in oboleli bežati pred mejnimi policisti, da bi lahko pobegnili pred grozotami vojne," je bil kritičen predstavnik HRW-ja Gerry Simpson, ki je opozoril, da so v organizaciji do zdaj zaznali 51 tovrstnih pričanj beguncev iz Sirije. "Turčija je vse do zdaj velikodušno sprejemala Sirce in z vso pravico varuje svojo mejo, vendar pa prosilcev za azil ne sme vračati na območje, kjer divja vojna," je še dejal Simpson.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je medtem sporočil, da bo v Bruslju v nedeljo potekal vrh EU-ja in Turčije, na katerem bo glavna tema oživitev medsebojnih odnosov in zajezitev migracijskega toka, ki se od Turčije vije prek Grčije in držav zahodnega Balkana do razvitejših članic EU-ja.

Orban za obrambo meja
Viktor Orban je dejal, da so vsi teroristi v bistvu migranti, vprašanje je le, kdaj so migrirali v Evropsko unijo. Glavna naloga je zdaj po njegovem mnenju ubraniti meje in nadzirati, kdo vstopa.

Madžarski premier je v pogovoru za tednik o evropskih zadevah Politico teden dni po smrtonosnih terorističnih napadih v Parizu dejal: "Seveda to ni sprejeto, a dejanska stvar je, da so vsi teroristi v temeljih migranti." "Vprašanje pa je, kdaj so migrirali v EU," je povedal in dodal, da obstaja izjemno močna logična povezava med terorizmom in premikanjem muslimanov v Evropo - tako v zadnjih mesecih kot v preteklih desetletjih. Zanj in za številne Evropejce je to "očitno dejstvo, pa če vam je to všeč ali ne".

"Večina voditeljev na Zahodu to zanika, to zanikanje očitnega pa gre pripisati politični korektnosti, ki se je snela z vajeti, in povečevanju razkola med voditelji in ljudstvom," je povedal Orban in dodal, da vse to destabilizira evropsko politiko. Orban je prepričan, da je glavna naloga po napadih v Parizu "ubraniti meje in nadzirati, kdo vstopa". "Članice Nata in Evropske unije so v vojni z islamisti na Bližnjem vzhodu in v Afganistanu, zato je povsem logično, da si bodo sovražniki prizadevali z migranti, ki prihajajo v Evropo, poslati tudi borce," je povedal.

Za ohranitev schengena tudi ograja
Zaradi pozivov o vnovičnem razmisleku o odprtih mejah v EU-ja in dejstva, da peterica zahodnoevropskih držav trenutno vodi predhodne pogovore o bolj omejenem minischengenu, pa je Orban poudaril, da si želi schengen rešiti. "Radi bi ohranili svoboščine, vključno s svobodo gibanja znotraj EU-ja," so bile njegove besede, kot najboljšo rešitev za utišanje pozivov k ustavitvi ali celo pokopu schengena pa je Orban predložil svoja trda stališča glede meja, vključno z ograjo, zaradi katere si je Madžarska pred časom prislužila kritike.

Orban je povedal še, da iztekajoče se težavno leto, ko se je Unija ukvarjala z Grčijo, s prebežniki, terorizmom in morebitnim izstopom Velike Britanije iz povezave, terja celosten razmislek o Uniji. Povezava "se samo odziva od krize do krize, namesto da bi imela koncept," je dejal. Na vprašanje, ali bo Evropska unija čez deset let še obstajala, pa je odgovoril: "To je odprto vprašanje."

Ob tem se je zavzel za novo konvencijo o prihodnosti Evrope, ki bi imela mandat spremeniti celo temeljno pogodbo EU-ja, kar je povezava nazadnje storila pred desetletjem. Glede na reformo, ki jo predlaga Orban, bi se ravnovesje moči nagnilo nazaj k državam članicam in stran od voditeljev v Bruslju, ki "so zelo na stališču Združene države Evrope".

"Mesto Madžarske je na Zahodu"
V Zahodni Evropi Orbana vidijo predvsem kot voditelja, ki je obrnil hrbet liberalni demokraciji in se obrnil k ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Sam ob tem vztraja, da želi rešiti EU in Nato. "Mesto Madžarske je na Zahodu," je poudaril in dejal, da je Putin človek, s katerim lahko sodeluješ. "Ni preprost človek. Ni človek, čigar osebnost je znana, tako da si ga ne predstavljate kot zahodne voditelje," je dejal. Dodal je še, da evropskih in ruskih načel ni mogoče harmonizirati. "Treba je na stran postaviti načela, ideologije in razmisliti o interesih ter najti skupne dogovore realpolitike. To je madžarski pristop," je pojasnil madžarski premier.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.