Evropska unija
Džavad Zarif in Federica Mogherini
Zarif in Mogherinijeva sta pogovore za ohranitev jedrskega sporazuma označila za konstruktivne in produktivne. Foto: Reuters
Bruselj
V Bruslju je več ljudi protestiralo proti Zarifovemu obisku. Foto: Reuters
VIDEO
Predstavniki EU-ja in Ira...

Dodaj v

Teheran: "Če se naši interesi ne ohranijo v sporazumu, bomo znova bogatili uran"

Iranski zunanji minister se bo v Bruslju sešel s francoskim, britanskim in nemškim kolegom
15. maj 2018 ob 17:31,
zadnji poseg: 15. maj 2018 ob 20:20
Bruselj - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Iranski zunanji minister Džavad Zarif se v Bruslju sestaja s predstavniki EU-ja, Francije, Velike Britanije in Nemčije. Teheran medtem sporoča, da bodo v primeru propadlih pogovorov o jedrskem sporazumu znova bogatili uran.

"Če se naši interesi ne bodo ohranili, bomo izstopili iz sporazuma in nadaljevali bogatenje urana do 20 ali več odstotkov," je sporočil tiskovni predstavnik vlade Mohamad Bager Nobakt.

Medtem se iranski zunanji minister Zarif sestaja s političnimi predstavniki iz Evrope, s katerimi poskušajo najti skupni jezik o iranskem jedrskem sporazumu, okoli katerega je po odhodu ZDA in grožnjah z novimi sankcijami - tudi za evropska podjetja, ki z Iranom poslujejo - še mnogo neznank.

Evropske sile morajo Iranu dati zagotovila, da bodo še naprej uživali gospodarske koristi iz sporazuma iz leta 2015, je v Bruslju poudaril Zarif in opomnil, da za ta zagotovila ni več veliko časa. "Videli bomo, ali lahko podpisnice, ki so ostale v sporazumu, Iranu zagotovijo te koristi," je dejal.

Po sestanku z visoko zunanjepolitično predstavnico EU-ja Federico Mogherini je Zarif pogovore sicer označil za dobre in konstruktivne ter izrazil optimizem glede iranskega jedrskega sporazuma po odhodu ZDA. "Smo na pravi poti, da bodo interesi preostalih podpisnic, še posebej Irana, zagotovljeni," je po poročanju iranske tiskovne agencije Tasnim po pogovorih dejal Zarif.

"Evropska unija je odločena ohraniti ta sporazum," je dejala Mogherinijeva in srečanje prav tako ocenila za produktivno. EU si po njenih besedah prizadeva za ukrepe, ki bodo služili zaščiti vlaganj in zagotovili celovito uresničevanje sporazuma.

Zarif se sestaja še z zunanjimi ministri Francije, Velike Britanije in Nemčije, Jean-Yvesom Le Drianom, Borisom Johnsonom in Heikom Maasom.

Johnson je pred pogovori dejal, da je sporazum za Veliko Britanijo in njene partnerje v EU-ju življenjskega pomena za skupno varnost ter da vsi ostajajo zavezani njegovemu uresničevanju.

EU in Iran za energetsko sodelovanje
Zarifovi pogovori v Bruslju potekajo teden dni po tistem, ko so ZDA sporočile svoj umik iz sporazuma. Evropski komisar za podnebne ukrepe in energijo Miguel Arias Canete bo v Teheranu za konec tedna na pogovorih o sodelovanju med Iranom in EU-jem na področju energetike.

ZDA s sankcijami nad guvernerja banke
Ameriško ministrstvo za finance je medtem uvedlo sankcije proti guvernerju iranske centralne banke Valiolahu Seifu, ki naj bi pomagal revolucionarni gardi pri prenosu več milijonov dolarjev šiitski milici Hezbolah v Libanonu. Sankcije veljajo tudi za pomočnika direktorja mednarodnega oddelka pri banki Alija Tarzalija.

Finančni minister ZDA Steven Mnuchin je sporočil, da ZDA ne bodo dovolile iranske zlorabe mednarodnega finančnega sistema za podporo terorističnim dejavnostim. Dodal je, da mora mednarodna skupnost ostati pozorna na tovrstne dejavnosti Irana.

ZDA so že v četrtek uvedle sankcije proti devetim Irancem in podjetjem zaradi manipulacij trga valut in transferjev denarja za republikansko gardo v sodelovanju s centralno banko Irana.

Seif je sicer v težavah tudi v Iranu, kjer polovica poslancev zahteva, naj ga predsednik Hasan Rohani odstrani s položaja zaradi dejanj, ki so privedla do slabitve valute rial.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Druga Švica
# 15.05.2018 ob 19:59
Kdo mi lahko našteje vsaj eno teroristično dejanje v katerem je bil udeležen (ali soudeležen) iranski državljan?
Mare_4
# 15.05.2018 ob 18:40
MMC: Zarif in Mogherinijeva optimistična glede iranskega jedrskega sporazuma

Vendarle je prevladal vsaj zaenkrat glas razuma. Upam, da jim bo uspelo ohraniti in še bolje nadgraditi trgovino z Iranom.
V nasprotnem primeru bodo cene nafte vrtoglavo narasle, kar bi destabilziralo ne le evropski temveč tudi svetni trg oz. trgovino. Seveda morajo slediti dejanja.

Najbrž bo kdo dejal, da je vloga Irana sporna. Toda naj pogleda drugo opcijo, ko bi vsa nafta iz BV prihajala iz SA po monopolnih cenah, t.j. iz države, ki vodi strahovito vojno v Jemnu, da drugih njenih destruktivnih vlog v svetovni politiki niti ne omenjamo.
grenadir
# 15.05.2018 ob 19:57
Mislim, da bo Evropa tudi tokrat zamudila izvrstno priložnost, da se osamosvoji od USrA in dejansko postane tretja stran v multipolarnem svetu... Tako da bomo ostali na bipolarnosti in tu je tudi odgovor na problem Irana... Da bi zahod napadel Iran, je že davno odpeljal vlak.. Iran je ena od bistvenih držav v križišču kitajske svilne ceste, tako, da tu za USrA in Izrael ne bo kruha.... Mimogrede.. Na volitvah v Iraku trenutno vodi Moktada AL-Sadr.. Na drugem mestu je politično krilo proiranske PMU ( Al - Amiri ) in na tretjem, dosedanji premije Al-Abadi...Tako, da lahko ob nedavni zmagi Hezbolaha v Libanonu zaključimo, da je Iran še močnejši...
aparat-čik
# 15.05.2018 ob 20:17
Izrael je močan, ima pa fsaj eno šibko točko. Razen ZDA, nima pravih prijateljev. Je sam...
Do Brasil
# 15.05.2018 ob 20:12
Zgleda da ZDA ne bodo izlocile Irana iz mednarodne trgovine. Nasprotno! Same se bodo izlocile.
aparat-čik
# 15.05.2018 ob 20:15
Izraelci s svojimi napadi iranski vpliv v BV regiji samo še krepijo. Iranci se znajo odločat politično, imajo diplomatsko strategijo, iščejo zaveznike...

druga zgodba je Savdska Barabija, ki ni sposobna izpeljati nobene prave strategije, vojaške, diplomatske, ekonomske. Politično se ne znajo odločati, v bistvu se nikoli niso znali...
alcatraz
# 15.05.2018 ob 19:31
Vi sem dobr pripravite, ker jenkiji rabjo poligo za kalo zalog orožja... tko pač je, in bolj ko bost pripravljeni, bol bodo ta glupi ameri vidli, da je to vjetnam 2 .....sad but true.

iran je že dolgo ocahnan kot naslednja tarča. sploh zaradi interesov izraela.
samo vprašanje časa je še. in povoda seveda.
Krtomir
# 15.05.2018 ob 19:16
Glede na potek stvari mogoče za njih ne bi bilo slabo, da bi ga bogatili v vsakem primeru...In tudi na splošno za bližnji vzhod. Izrael in SA pač rabita tudi nekoga s palico.
grenadir
# 15.05.2018 ob 20:26
Hja..Človek vsak dan izve nekaj novega... V Siriji se na strani Asada bori tudi norveških prostovoljcev...
alcatraz
# 15.05.2018 ob 19:30
Glede na potek stvari mogoče za njih ne bi bilo slabo, da bi ga bogatili v vsakem primeru...In tudi na splošno za bližnji vzhod. Izrael in SA pač rabita tudi nekoga s palico.

tega poteka si zagotovo ne želim, se pa strinjam ja.
iran je ostal edini, ki pravzaprav še lahko vzpostavlja eno ravnovesje v BV kaosu.
Franc 1952
# 15.05.2018 ob 20:44
Kakor koli gledam, dovolili so razvoj nuklearnih bomb od Izraela, Pakistana, Indije, S. Koreje, še zakaj jih ga ne bi tudi Irancem? Konec koncev, ko smo dandanašnji Evropejci še praskali in slikali po zidovih votlin, so na območju Evfrata in Tigrisa ustanavljali prve države, Sumerci na primer, ep o Gilgamešu, o svetovni povodnji, koncu sveta, klinopisi, Abrahamu in njegovi ladji, Konec koncev, če že mora iti zemlja v NIČ, naj gre vsaj pošteno!:(
Bivši uporabnik
# 15.05.2018 ob 23:17
Podpiram odločitev Irana. Samo atomsko orožje te lahko zaščiti pred ameriško nasilno politiko militarističnih degenerirancev in korporacijskih krokodilov.
firtoh
# 15.05.2018 ob 23:02
Ravno gledam serijo Deep State,kjer imajo korporacija in jastrebi pod šapo del CIA-e in si izmišljujejo dokaze o Iranu
BACK
# 15.05.2018 ob 19:21
Vi sem dobr pripravite, ker jenkiji rabjo poligo za kalo zalog orožja... tko pač je, in bolj ko bost pripravljeni, bol bodo ta glupi ameri vidli, da je to vjetnam 2 .....sad but true.
samogledam
# 16.05.2018 ob 05:50
in zakaj imajo lahko Američani in Judje atomsko bombo ? da lažje ustrahujejo svet.
vladarsvemira
# 15.05.2018 ob 21:22
Iran je naslednja tarča mračnih sil. V sledečih 10 letih se ga bodo lotili pravi strici iz ozadja.
Heldarion
# 15.05.2018 ob 20:27
aparat-čik

Izrael se s Savdsko Arabijo razume bolje kot se Iran. In noben od njiju ne mara Irana.
bilzerian
# 15.05.2018 ob 22:46
američani so se pri iranu že opekli.
ko financirali sadama huseina, da je vodil vojn proti njim.
pa še kar ne odnehajo.
HOR
# 16.05.2018 ob 02:56
Na koncu bo, kot s S Korejo. Iran bo imel dovolj atomskih...
Druga Švica
# 15.05.2018 ob 19:56
Teh 5-6 protestnikov na sliki je treba postreliti, da bo lahko Iran obranil svoje interese in upošteval "zahodna merila morale".
Bivši uporabnik
# 15.05.2018 ob 23:18
Iran bo v roku dveh let imel atomsko bombo.
navigator007
# 17.05.2018 ob 14:47
@Franc 1952
Vse je res, ampak moraš priznati, da nam epa o Gilgamešu ni razneslo nad glavo zaradi različnih verskih prepričanj med nami (jamskimi ljudmi) in Babilonci / Asirci (visoko civiliziranimi bitji, ki so praviloma poklala ali zasužnjila vsa okoliška plemena).
Do Brasil
# 15.05.2018 ob 23:12
grenadir - dobrovoljno Kdo ali kaj se bori - norveski prostovoljci. Zapisal si v rodilniku, ki je rezerviran za negacijo
Bivši uporabnik
# 15.05.2018 ob 20:44
Kim ima delovna taborišča, pa mu nihče ne teži, ker vsak ve, da mu lahko Kim enkrat na vsem lepem pošlje kakšno atomsko bombico.
mb128
# 15.05.2018 ob 19:14
Ja no kakorkoli že, Dump se, če se ne motim, zavzema da bi se orožje znašlo v Zda že kar v vsaki učilnici. Saj veste 2. amandma pa to. Mislim, le zakaj tega ne bi razširili tudi na jedersko orožje in države sveta?! Dejstvo je da sta atomski bombi padli samo na Japonsko! Ergo?! Ja no saj vem, potem pa ne bi bilo tako lahko biti gospodar!
sas
# 15.05.2018 ob 20:35
Pa Rusi se z vsemi na BV razumejo ... ;)
sas
# 15.05.2018 ob 19:33
Finančni minister ZDA Steven Mnuchin je sporočil, da ZDA ne bodo dovolile iranske zlorabe mednarodnega finančnega sistema za podporo terorističnim dejavnostim. 

Imajo Iranci NLB ...
Kazalo