Komisija v poročilu izpostavlja neurejenost na področju regulative in konkurence. Foto: EPA
Komisija v poročilu izpostavlja neurejenost na področju regulative in konkurence. Foto: EPA
Tomaž Simonič
Direktor Apeka pričakuje, da bodo ukrepi agencije še letos prinesli pozitivne učinke na trgu elektronskih komunikacij. Foto: RTV SLO

Poročilo navaja, da so se načrtovani ukrepi začeli izvajati prepozno, saj so jih zavrle nizka raven cen ter položaj operaterja stacionarnega in mobilnega omrežja, v katerem ima država lastniški delež, zaradi katerega komisija pod vprašaj postavlja neodvisnost regulatornih procesov.

Prav tako Slovenija v obeh omrežjih še ni zagotovila prenosljivosti telefonskih številk. Proti Sloveniji zaradi telekomunikacij že tečejo trije postopki, ki bi lahko romali tudi na sodišče.

Apek: Stanje ni katastrofalno
Direktor Agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek) Tomaž Simonič poročilo ocenjuje kot korektno, kljub temu pa opozarja, da stanje na slovenskem trgu ni tako katastrofalno. Ob tem dodaja, da je tudi po mnenju Evropske komisije redkokateri trg popolnoma konkurenčen.

Za leto 2006 je Simonič med drugim napovedal uresničitev prenosljivosti številk tako za fiksno kot za mobilno telefonijo, in sicer za sredino leta.