Slikoviti populist Beppe Grilo je dobil košarico zelenih, zato pa je blizu dogovora z evroskeptiki zbranimi okoli Nigela Faraga. Foto: Reuters
Slikoviti populist Beppe Grilo je dobil košarico zelenih, zato pa je blizu dogovora z evroskeptiki zbranimi okoli Nigela Faraga. Foto: Reuters
Marine Le Pen (Front National)
Marine Le Pen mora za ustanovitev samostojne skupine nanovačiti še poslance iz dveh različnih držav Evropske unije. Foto: Reuters
Jean-Claude Juncker
Številni opozarjajo voditelje najmočnejših članic EU-ja, da ne naredijo novo napako in naj v skladu z Lizbonsko pogodbo in obljubami pred volitvami prepustijo mesto predsednika Evropske komisije zmagovalcu zadnjih volitev Luksemburžanu Jeanu Claudu Janckerju. Foto: Reuters

Politično skupino v Evropskem parlamentu mora sestavljati najmanj 25 poslancev iz najmanj sedmih držav članic. Evropa svobode in demokracije (EFD) trenutno šteje 38 poslancev, a se ji obeta izstop nekaterih dosedanjih podpornikov, vključno z italijansko Severno ligo, Finci in Dansko ljudsko stranko.

Dva konkurenčna evropskeptična bloka
Severna liga se s francosko zmagovalno stranko Nacionalno fronto Marine Le Pen, nizozemsko Stranko za svobodo Geerta Wildersa, avstrijskimi svobodnjaki (FPÖ) in belgijskim Vlaams Belang prav tako trudi oblikovati skupino, a ji še manjkajo poslanci iz dveh držav članic.

Severnjaki k britanskim konservativcem
Obe nordijski stranki, ki sta bili doslej v vrstah EFD-ja, se medtem ozirata k Evropskim konservativcem in reformistom (ECR), pri katerih prevladujejo britanski konservativci, v skupini pa je trenutno 46 poslancev.

Zmagovalec evropskih volitev v Veliki Britaniji Nigel Farage tako upa na uspešen dogovor z nepredvidljivim populističnim Gibanjem 5 zvezd. Vodja gibanja Beppe Grillo je za članstvo v politični skupini Zelenih zaprosil v sredo, a so ti še isti dan njegovo prošnjo zavrnili. Odločitev, da 17 poslancev italijanskega gibanja ne sprejmejo v svoje vrste, so utemeljili z besedami, da je Grillo v zadnji fazi pogajanj s Faragovo evroskeptično skupino EFD.

Motiv - veliko več denarja za skupino
Evroskeptične stranke v prizadevanjih za oblikovanje lastnih skupin žene tudi finančni motiv, saj so kot samostojna politična skupina upravičeni do precej zajetnejših zneskov podpore kot sicer. Kot piše spletni bilten EurActiv, bi stranke, kot je Nacionalna fronta, šele z oblikovanjem samostojnih skupin resnično unovčile velik volilni uspeh. Po izračunih biltena bi bila skrajno desna politična skupina pod vodstvom Nacionalne fronte - če bo dejansko oblikovana - v petih letih upravičena do približno 50 milijonov evrov.

Ob robu G7 tudi o voditeljih EU-ja Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy se je ob robu vrha G7 s štirimi evropskimi voditelji, nemško kanclerko Angelo Merkel, francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, italijanskim premierjem Matteom Renzijem in britanskim premierjem Davidom Cameronom, pogovarjal o imenovanjih na vodilne položaje v Uniji in političnih prioritetah. Po novem bi morali položaje razdeliti glede na izide evropskih volitev, zlasti položaj predsednika Evropske komisije. A zmagovalec Jean-Claude Juncker (Evropska ljudska stranka) ne uživa podpore nekaterih ključnih držav.


Novi začasni izidi ne spreminjajo veliko

Glede na v četrtek objavljene nove začasne izide volitev bo medtem v največji skupini, Evropski ljudski stranki, sedelo 221 poslancev, v drugi največji skupini, S & D, 190, v vrstah liberalcev (Alde) 59, v združeni levici pa 45. Samostojnih poslancev, ki ne pripadajo nobeni politični skupini, je 41, novoizvoljenih evropskih poslancev, ki se še niso opredelili, pa 59.