Po skoraj desetih letih je bruseljska kariera nizozemskega socialdemokrata za zdaj končana. Foto: Reuters
Po skoraj desetih letih je bruseljska kariera nizozemskega socialdemokrata za zdaj končana. Foto: Reuters

Timmermans se vrača v domačo politiko in bo na novembrskih parlamentarnih volitvah kandidiral za premierski položaj. Včeraj je odstopil z mesta podpredsednika Evropske komisije, potem ko ga je koalicija njegovih socialdemokratov in stranke Levih zelenih, ki bosta prvič nastopili s skupno listo, z več kot 90-odstotno podporo potrdila za nosilca njene liste.

"Dejstvo je, da povezuje različne stranke, socialno naravnane stranke in stranke, ki se jim zdi podnebje zelo pomembno. Mislim, da bo imel zelo dobre možnosti, da postane predsednik nizozemske vlade," je dejala nizozemska poslanka Songul Mutluer.

62-letni Timmermans je bil glasen in vpliven zagovornik evropske zelene politike, Unijo je predstavljal na mednarodnih pogajanjih o podnebnih spremembah in usklajeval njeno zeleno zakonodajo.

"V Bruslju sem se imel čudovito. Mislim, da smo pri evropskem zelenem dogovoru skupaj dosegli nekaj, kar bo trajalo tudi po koncu mandata te komisije. Evropa bo z dogovorom leta 2050 postala prva podnebno nevtralna celina," je dejal ob slovesu od Bruslja.

Ursula von der Leyen je Timmermansov resor začasno podelila podpredsedniku Marošu Šefčoviču, dokler Nizozemska ne imenuje novega komisarja.

"Naša podnebna politika mora temeljiti na podnebni pravičnosti. Podnebna pravičnost je eno od brezpogojnih vodil Združene levice," je dejal kandidat za nizozemskega premierja.

Parlamentarne volitve na Nizozemskem bodo predčasne. Premier Mark Rutte, ki je na oblasti od leta 2010, je odstopil po tem, ko je njegova koalicija razpadla zaradi ukrepov za omejitev migracij, Rutte pa je napovedal, da ne bo več kandidiral.

Timmermans se vrača v nizozemsko politiko