"Prvič smo dosegli popolno uravnoteženost spolov na vrhovnih položajih," je Tusk navdušen nad von der Leynovo kot novo kandidatko za predsednico Evropske komisije. Foto: EPA
Sorodna novica "Razdelitev položajev velika zaušnica vzhodni Evropi"

Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen je v sredo in četrtek obiskala Strasbourg in Bruselj, kjer se je srečala s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom. Oba sta ji izrazila podporo.

Juncker je von der Leynovo v prostorih Komisije sprejel z objemom in poljubi. "Počaščen sem, da sem lahko danes Ursulo von der Leyen z odprtimi rokami sprejel na Evropski komisiji. Je prava Evropejka, sva na isti valovni dolžini, kar zadeva obrambo interesov EU-ja," je tvitnil po začetku srečanja.

Pred srečanjem z Junckerjem je nemška obrambna ministrica tvitnila, da bo iskala "pametne nasvete, prisluhnila vsem parlamentarnim skupinam in sodelovala pri oblikovanju najboljšega načrta za prihodnost Evrope".

Tusk nagovoril evropske poslance

Dosedanji predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je v Evropskem parlamentu v Strasbourgu nove evropske poslance pozval, naj podprejo von der Leynovo. "Prvič smo dosegli popolno uravnoteženost spolov na vrhovnih položajih. Evropa se o ženskah ne le pogovarja, temveč jih tudi izbira," je dejal Tusk in poudaril, da so voditelji 28 držav članic letos kandidate za vodilne položaje izbrali prej kot pred petimi leti.

Kompromisni dogovor poleg ravnovesja med spoloma ravnovesje vzpostavlja tudi med konservativci, socialisti in liberalci, vendar so bile do njega v parlamentu kritične politične skupine socialdemokratov (S&D) ter Zelenih, tako podpora poslancev še ni zagotovljena. Prav tako na vrhovnih položajih ni predstavnikov Vzhodne Evrope.

Von der Leynova v Bruslju ni dobila zagotovil
Sorodna novica Za novega predsednika izvoljen Italijan David Sassoli

Weber: Zaradi Macrona in Orbana propadel sistem vodilnih kandidatov

Vodilni kandidat Evropske ljudske stranke (EPP) na evropskih volitvah Manfred Weber je bil po dogovoru o vodilnih položajih v Evropski uniji kritičen do francoskega predsednika Emmanuela Macrona in madžarskega premierja Viktorja Orbana. Nemec je voditeljema očital, da je zaradi njunega dogovora za zaprtimi vrati propadel sistem vodilnih kandidatov.

"Močne sile niso želel sprejeti rezultata volitev," je dejal Weber za časnik Bild in dejal, da so v pogovorih za zaprtimi vrati in zasedanji pozno v noč "prevladala os Macron-Orban in sistem vodilnih kandidatov je propadel".

Weber argumentira, da je Macron, čeprav je med volilno kampanjo napadal madžarskega voditelja, nenadoma začel sodelovati z njim, s čimer sta škodovala demokratični Evropi, povzema intervju francoska tiskovna agencija AFP.

Bavarec je bil vodilni kandidat zmagovalne evropske stranke EPP na volitvah konec maja, a mu ni uspelo zagotoviti zadostno podporo evropskih voditeljev, da bi ga imenovali za kandidata za prihodnjega predsednika Evropske komisije.

Kandidatura von der Leynove pretresa nemško koalicijo

Sorodna novica Evropski volivci prevarani

Izbor nemške obrambne ministrice Ursule von der Leyen poleg Evropskega parlamenta močno pretresa tudi veliko koalicijo v Berlinu. Nemški socialdemokrati (SPD) so pozvali člane iste politične skupine iz vse Unije, naj glasujejo proti njej, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Svojo podporo von der Leynovi je že odrekla nova podpredsednica Evropskega parlamenta Katarina Barley (SPD).

Namestnik vodje SPD-ja Ralf Stegner je za radio Deutschlandfunk kot glavno kritiko obrambne ministrice navedel, da na evropskih volitvah ni bila vodilna kandidatka. Tudi podpredsednik nemškega parlamenta Thomas Oppermann (SPD) je ocenil, da je obremenjujoče za von der Leynovo, da so jo imenovali po tem, ko so desničarske države, kot je Madžarska, zavrnile dosedanjega podpredsednika Evropske komisije, nizozemskega socialista Fransa Timmermansa za Junckerjevega naslednika.

"Prijateljsko srečanje". Foto: EPA

Vodja pomladka SPD-ja Kevin Kühnert je napovedal, da bo nemška koalicija razpadla do konca leta in da bo izbor von der Leynove ena od tem decembrskega kongresa stranke. O propadu koalicije konservativne unije CDU/CSU in SPD se ugiba že skoraj od njenega ponovnega oblikovanja lani marca, tokratno kadrovanje pa je le zanetilo nov spor.

Generalni sekretar CDU-ja Paul Ziemiak je za radiotelevizijo SWR dejal, da se morajo socialdemokrati odločiti, ali želijo še naprej sodelovati s koalicijo CDU/CSU, ki ostaja zavezana koaliciji. Vodja CSU-ja Markus Söder je za časnik Passauer Neuen Presse priznal, da izbor obrambne ministrice za kandidatko bremeni veliko koalicijo.

Angela Merkel se je vzdržala glasovanja

Von der Leynovo so evropski voditelj na vrhu EU-ja v torek nominirali za novo predsednico Evropske komisije, potem ko jim ni uspelo zbrati zadostne podpore za vodilna kandidata Evropske ljudske stranke Manfreda Webra in socialdemokrata Fransa Timmermansa. Nemška kanclerka Angela Merkel se je kot edina evropska voditeljica glasovanja vzdržala, saj na domačem političnem prizorišču koalicijski partnerji niso želeli podpreti predloga.

Tusk se je v Evropskem parlamentu zavzel za von der Leynovo