Proevropske protestnike je nagovoril tudi ameriški senator John McCain, ki je dejal, da bo
Proevropske protestnike je nagovoril tudi ameriški senator John McCain, ki je dejal, da bo "Ukrajina naredila Evropo boljšo". Foto: EPA

Komisar je na Twitterju še zapisal, da nadaljevanje pogovorov za podpis zahteva jasno zavezo k podpisu, ki pa je ukrajinski predsednik Viktor Janukovič ni jasno izrazil.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je prejšnji mesec presenetil Unijo, ko je Ukrajina prekinila priprave na podpis sporazuma, do katerega naj bi prišlo na vrhu Vzhodnega partnerstva konec novembra v Vilni.

A Ukrajina se je kljub temu pripravljena še naprej pogajati o sporazumu, so sporočili iz urada ukrajinskega premierja Mikole Azarova. Dodali so, da bo ukrajinska vlada upoštevala le uradna sporočila EU-ja.

Janukovič k Putinu
Odločitev ukrajinske vlade glede sporazuma je na domačih tleh sprožila množične proevropske demonstracije, na katerih je slišati pozive k podpisu sporazuma in odstopu vlade.
Janukovič naj bi v torek odšel v Moskvo na pogovore z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Vrteli na bi se predvsem okrog predlaganega sporazuma o prosti trgovini med Ukrajino in Rusijo, ki mu ostro nasprotujejo proevropski protestniki.

McCain: Ukrajina bo Evropo naredila boljšo
Več kot 200.000 proevropskim protestnikom v Kijevu je danes izrazil podporo tudi ameriški senator John McCain. Dejal jim je, da Washington podpira njihove želje po evropski integraciji. "Ukrajina, ZDA vas podpirajo. Svobodni svet je z vami, ZDA so z vami, jaz sem z vami. Ukrajina bo Evropo naredila boljšo in Evropa bo na bolje spremenila tudi Ukrajino."
Protesti se nadaljujejo
Trg neodvisnosti v Kijevu že tri tedne zasedajo protestniki, ki nasprotujejo Janukovičevi odločitvi za prekinitev priprav na podpis sporazuma v zameno za tesnejše odnose z Rusijo. Tudi danes se je po podatkih organizatorjev v ukrajinski prestolnici zbralo najmanj 200.000 ljudi, ki zahtevajo pridružitev Ukrajine EU-ju.

V mestu se zbirajo tudi Janukovičevi podporniki, ki se jih je v parku Mariinski zbralo okrog 15.000. Shod sicer organizira Janukovičeva Stranka regij.