Shema za razdeljevanje hrane najbolj ogroženim Evropejcem je velja od leta 1987. Foto: BoBo
Shema za razdeljevanje hrane najbolj ogroženim Evropejcem je velja od leta 1987. Foto: BoBo

V programu za pomoči potrebne bo letos vključenih od 18 do 19 milijonov ljudi v 20 državah članicah Evropske unije. To je omogočil nov pravni okvir, ki sta ga prejšnji teden podprla tudi Evropski parlament in Evropski svet.

Kmetijski ministri dosegli dogovor
Aprila lani je namreč Evropsko sodišče razsodilo, da se vsa hrana v okviru programa lahko pridobi zgolj iz javnih intervencijskih zalog in ne z odprtega trga, kar je pomenilo, da bi sklad za leto 2012 lahko razdelil le javne zaloge, ki pa jih je za zgolj 113 milijonov evrov. Decembra 2011 pa so evropski kmetijski ministri dosegli dogovor o novih uredbah, ki bi v primeru neobstoja javnih zalog dovoljevala dodelitev denarja za nakup prehrambnih izdelkov na trgu.

"Pomoč je zdaj pomembnejša kot kadar koli"
Evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Dacian Ciolos je prepričan, da je v času gospodarske krize ta pomoč pomembnejša kot kadar koli in da je sklad v višini 500 milijonov evrov v ta namen pomembno sporočilo solidarnosti v teh težkih časih.

Komisar za zaposlovanje in socialne zadeve Laszlo Andor pa je dejal: "Vesel sem, da Evropa ni razočarala tistih, ki najbolj potrebujejo našo pomoč. EU potrebuje močne in vidne instrumente za boj proti družbeni izključenosti. Zavzeli smo se, da bomo ob koncu desetletja zmanjšali število revnih v EU-ju za najmanj 20 milijonov, ta program pa je in bi tudi moral ostati del teh prizadevanj."