Zaradi uvedbe nadzora bi na mejnih prehodih z Avstrijo lahko nastale kolone. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi uvedbe nadzora bi na mejnih prehodih z Avstrijo lahko nastale kolone. Foto: MMC RTV SLO
Avstrija z nadzorom na mejah

Danes ta ukrep ni povzročil zastojev na naših mejnih prehodih s sosedo, jih pa pričakujejo v nedeljo, navajajo na Prometno-informacijskem centru za državne ceste.

V dneh pred in med forumom na Dunaju bo Avstrija izvajala mejni nadzor na vseh svojih schengenskih mejah - ob meji s Slovenijo, Italijo, Švico, Nemčijo, Madžarsko, Češko, Slovaško in na letališčih. Avstrijski varnostni organi bodo na vseh večjih mejnih prehodih izvajali mejni nadzor, kot smo ga poznali na slovensko-avstrijski meji pred vstopom v schengensko območje. Povsod drugod vzdolž avstrijske meje pa bodo opravljali selektivni mejni nadzor s pomočjo mobilnih policijskih enot.

Avstrijska policija lahko prehod tudi zavrne
Slovenska policija opozarja, da bodo njihovi avstrijski kolegi tako preverjali veljavnost dokumentov, potrebnih za prestop meje, in ali potniki izpolnjujejo pogoje za vstop v državo. Opravljali bodo lahko tudi pregled potnikov, prevoznega sredstva in stvari, ki jih imajo potniki s seboj. Po potrebi bodo lahko tudi koga zadržali ali celo zavrnili.

Med nadzorom se lahko mejo prečka le tam, kjer so bili v preteklosti mejni prehodi, in z ustreznimi veljavnimi dokumenti, predvidenimi za prestop meje. Zaradi nadzora bi se lahko promet na slovensko-avstrijski meji precej zgostil.

Generalni direktor policije Janko Goršak večjih težav zaradi uvedbe nadzora ne pričakujejo. Če pa bi se pojavile zgostitve prometa, bodo v sodelovanju z avstrijskimi kolegi temu primerno ukrepali, je še dodal.

Avstrija z nadzorom na mejah