Foto: BoBo
Foto: BoBo

Število stečajev se je povečalo šesto zaporedno četrtletje, kar se še ni zgodilo od leta 2015, ko je Eurostat začel zbirati podatke.

Število stečajev se je povečalo na najvišjo raven v četrtem trimesečju lanskega leta, ko so se državne podpore, uvedene v času pandemije, postopno končale. Evropska komisija je aprila 2020 razglasila uvedbo pomoči za 8 milijard evrov, kar je bila prva pomoč predvsem za mala in srednje velika podjetja. Z uvedbo pomoči in nadaljnjih shem pomoči so številna podjetja preživela, a po ukinitvi pomoči njihovo poslovanje ni v skladu z željami, poroča Euronews.

Od drugega četrtletja lanskega leta se število prijav stečajev nenehno povečuje. Na drugi strani je število novoregistriranih podjetij letos na rekordni ravni glede na preteklih osem let.

Število bankrotiranih podjetij se je najbolj povečalo na področju prehrane in nastanitev, tu je bilo 23,9-odstotno povečanje glede na trimesečje pred tem. V primerjavi z zadnjim četrtletjem pred uvedbo pandemskih omejitev pa je povišanje kar 82,5-odstotno. Visok porast insolvenčnih podjetij je tudi v prometnem in skladiščnem sektorju, k čemur so najbolj pripomogle visoke cene energentov.