Kljub očitnemu okrevanju je bil indeks PMI sicer za 0,1 točke nižji od prvotnih pričakovanj. Foto: EPA
Kljub očitnemu okrevanju je bil indeks PMI sicer za 0,1 točke nižji od prvotnih pričakovanj. Foto: EPA

Indeks nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga izračunava analitska hiša Markit, se je decembra v primerjavi z novembrom zvišal za 0,7 točke, na 47,2 točke. Do upočasnitve krčenja gospodarske dejavnosti v evrskem območju je prišlo zlasti zaradi Nemčije, v katerem gospodarstvo okreva, in kljub nadaljevanju recesije v Franciji, Italiji in Španiji.

Kljub očitnemu okrevanju je bil indeks PMI sicer za 0,1 točke nižji od prvotnih pričakovanj. Novembra je znašal 46,5 točke. Vrednosti indeksa pod 50 točkami pomenijo krčenje, vrednosti nad 50 pa rast dejavnosti. Zadnji podatki dajejo slutiti, da bi bila lahko recesija z dvojnim dnom v območju evra blažja od sprva pričakovane, je pojasnil glavni ekonomist pri Markitu Chris Williamson.

"Pravzaprav so štiri glavna gospodarstva v regiji decembra dosegla najvišjo raven indeksa PMI v zadnjih nekaj mesecih, kar bi lahko pomenilo upočasnitev krčenja tudi v Franciji, Italiji in Španiji, v Nemčiji pa stabilizacijo gospodarske dejavnosti," je poudaril Williamson.

V Nemčiji je indeks decembra znašal 50,3 točke, kar je njegova najvišja raven v zadnjih osmih mesecih. V Italiji je bil 45,7 točke oz. največ v zadnjih 11 mesecih, v Španiji 43,9 točke oz. največ v devetih mesecih, v Franciji pa 44,6 točke, kar je največ v zadnjih štirih mesecih.

Svetla izjema v evrskem območju je Irska, kjer je vrednost indeksa decembra znašala 54,2 točke. To je sicer najnižja vrednost indeksa PMI v zadnjih treh mesecih.

Inflacija na isti ravni
V evrskem območju so se decembra cene na letni ravni dvignile za 2,2 odstotka, kolikor je znašala tudi novembrska inflacija, je v prvi oceni sporočil evropski statistični urad Eurostat. Cene energentov ostajajo najpomembnejši dejavnik rasti cen življenjskih stroškov. Njihova rast se je z novembrskih 5,7 odstotka decembra sicer upočasnila na 5,2 odstotka.

Po rasti sledijo cene hrane, alkohola in tobaka, ki so se decembra zvišale za 3,1 odstotka (novembra je rast znašala tri odstotke), storitve pa so se podražile za 1,8 odstotka (novembra za 1,6 odstotka).

Srednjeročni cilj Evropske centralne banke je inflacija blizu, vendar malenkost pod dvema odstotkoma. Podrobnejše podatke o decembrski inflaciji bo Eurostat objavil 16. januarja.

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin decembra na letni ravni zvišale za 2,7 odstotka, na mesečni ravni pa je Slovenija imela deflacijo; cene so se znižale za 0,3 odstotka, je prejšnji teden sporočil državni statistični urad.