Francoski premier opozarja na nevarnost razpada EU-ja, poudarja pa pomembno vlogo Francije in Nemčije. Foto: Reuters
Francoski premier opozarja na nevarnost razpada EU-ja, poudarja pa pomembno vlogo Francije in Nemčije. Foto: Reuters
Marine Le Pen
Valls opozarja na možnost zmage skrajne desnice v Franciji, kar bi imelo širše posledice. Foto: Reuters

Valls je na obisku v Berlinu, kjer se je udeležil gospodarskega foruma v organizaciji nemškega časopisa Süddeutsche Zeitung. V nemško prestolnico je v sredo v okviru poslovilne turneje prispel ameriški predsednik Barack Obama, ki se bo v petek skupaj z nemško kanclerko Angelo Merkel srečal z voditelji Italije, Francije, Španije in Velike Britanije.

"Evropa lahko umre," je za časopis Süddeutsche Zeitung dejal Valls. Po njegovem mnenju morata Nemčija in Francija pokazati moč in tako postaviti nove temelje za evropske projekte. Ob tem je opozoril, da Francijo ob predsedniških volitvah prihodnje leto morebiti čaka negotovo obdobje zaradi vzpona skrajne desnice, ki je v Evropi dobila nov zagon po britanski odločitvi za izstop iz EU-ja in zdaj še z izvolitvijo Donalda Trumpa za novega ameriškega predsednika.

Francoski premier je dejal, da lahko na volitvah v Franciji zmaga kandidatka skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen. "To pomeni, da se bo popolnoma spremenilo ravnovesje politične moči," je dejal. Valls je dodal, da je Francija med svetovnimi velesilami na petem mestu, da je drugo največje gospodarstvo v Evropi, da je stalna članica Varnostnega sveta ZN-a in da ima jedrsko orožje. Politično ravnovesje tako ni ogroženo le v Franciji, je dodal.

Kritika ravnodušnosti do ljudi
Po Vallsovem mnenju bi morali vodilni v evropskih državah opustiti hladen in tehnokratski jezik ter ravnodušnost do ljudi. Na jezo in strahove prebivalstva se je treba odzvati, a ne s preprostimi odgovori, je poudaril. Pri tem imata po njegovem mnenju neznansko odgovornost Nemčija in Francija.

Glede Velike Britanije je Valls dejal, da EU ne more dovoliti Britancem ohranitve vseh ugodnosti članstva v evropski povezavi brez izpolnjevanja vseh pogojev, saj bi tako lahko opogumili tudi druge države, da zapustijo EU.

Valls: Potrebna so druga izhodišča glede TTIP-ja
V zvezi s prostotrgovinskim sporazumom TTIP med EU-jem in ZDA, ki še ni sprejet, pa se je Valls zavzel za drugačna izhodišča, ki bi jih morali Nemčija in Francija predstaviti preostalim partnericam v EU-ju in ki bi veljali za vse prihodnje prostotrgovinske sporazume. Evropa pa mora zaščiti strateško pomembne sektorje, kot je jeklarska industrija. "Potrebujemo novo vizijo proste trgovine," je poudaril.

Več izdatkov za vojsko
Evropa bi morala prevzeti tudi odgovornost v obrambni in varnostni politiki, evropske države bi morale okrepiti prizadevanja za dosego izdatkov za obrambo v višini dveh odstotkov bruto domačega proizvoda, je dejal Valls. Po njegovih besedah bi morala Evropa zaščiti zunanje meje in razjasniti, kdo kot prebežnik lahko pride in tukaj tudi ostane.

Poziv k nemškim naložbam
Valls je opozoril, da mora Francija nadaljevati reforme, vključno z znižanjem davka na dobiček, vendar po njegovem mnenju potrebuje Nemčijo pri prizadevanjih za naložbe. Nemčija ima namreč možnost dodatnih naložb, je dejal Valls, pri čemer je imel v mislih presežke v nemškem proračunu in trgovinski bilanci. "Zgolj krčenje stroškov dela in nižanje dolga ne zadostuje. Evropa bi morala biti sposobna zadolževanja. Za to so možnosti," je še poudaril.