Evropsko desetletje. Foto: BoBo
Evropsko desetletje. Foto: BoBo

Pred desetimi leti je meja med Slovenijo in Avstrijo v Gornji Radgoni dobesedno padla pred kamero Televizije Slovenija. Tisto železno ograjo je Bojan Peček spet našel - v muzeju.

Na mejnem prehodu Fernetiči so cariniki tisto noč zaklenili vrata, sneli table, se poslovili od sodelavcev in prostore mejnega prehoda prepustili policistom. 700 slovenskih carinikov se je tisto noč umaknilo z meje z Italijo, Avstrijo in Madžarsko. Na Fernetičih je bil tudi zadnji delovni dan za carinike zelo naporen. Tja se je vrnila Marjeta Klemenc.

Na slovesnosti ob razširitvi Unije na Trgu Evrope v Novi Gorici je bil tudi takratni predsednik Evropske komisije Romano Prodi. Mojca Dumančič, tudi o mejah v glavah.
Pred desetimi leti je bila v noči slavja z vami na Kongresnem trgu v Ljubljani Tanja Gobec. Kakšna je tista noč v njenem spominu?

Svoje razmišljanje o Evropi in o Sloveniji v njej je razkril France Bučar, dolgoletni predsednik Slovenskega panevropskega gibanja in predsednik Skupščine Republike Slovenije v obdobju slovenskega osamosvajanja - Rosvita Pesek ga je vprašala, kaj je naša država pridobila z vstopom v EU.


Celoten Dnevnikov izbor, posvečen 10. obletnici vstopa Slovenije v EU, si lahko ogledate v spodnjem videu!

Dnevnikov izbor: 10 let članstva v EU
Dnevnikov izbor: 10 let članstva v EU