Hrvaški premier Zoran Milanović je dejal, da ima hrvaška vlada že pripravljen načrt svojih dejavnosti za prihodnjih nekaj tednov v duhu memoranduma. Foto: MMC RTV SLO
Hrvaški premier Zoran Milanović je dejal, da ima hrvaška vlada že pripravljen načrt svojih dejavnosti za prihodnjih nekaj tednov v duhu memoranduma. Foto: MMC RTV SLO
Slovenska in Hrvaška vlada potrdili memorandum

Slovenska vlada je z uredbo ratificirala v ponedeljek sklenjeni memorandum o reševanju vprašanja nekdanje Ljubljanske banke. Poleg tega je v skladu z napovedmi potrdila tudi zakon o ratifikaciji pristopne pogodbe Hrvaške z EU-jem, ki ga zdaj pošilja v državni zbor.
Državi sta se tako obvezali, da bosta sporno vprašanje rešili v okviru nasledstvenega sporazuma, Zagreb pa bo do končne rešitve ustavil vse morebitne postopke na sodišču.

Za izvajanje memoranduma, ki bo objavljen v uradnem listu, bosta skrbeli zunanje ministrstvo in ministrstvo za finance v sodelovanju z visokim predstavnikom za nasledstvo.

Kot je že ob sklenitvi memoranduma povedal slovenski premier Janez Janša, bo slovenska vlada zakon o ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe takoj poslala v proceduro v državni zbor. Ta bo postopek ratifikacije začel, "a ga ne bo dokončal, dokler s hrvaške strani prek diplomatskih poti ne dobimo listin o ratifikaciji memoranduma". Izmenjava ratifikacijskih listin naj bi bila opravljena v nekaj dneh.

Zagreb bo zamrznil sodbe postopke
V memorandumu sta se državi zavezali, da bosta v okviru določil iz nasledstvenega sporazuma čim prej našli celovito rešitev tega vprašanja. Do končne rešitve bo Zagreb zagotovil mirovanje vseh sodnih postopkov, ki sta jih v povezavi s prenesenimi deviznimi vlogami sprožila hrvaška Zagrebška banka in PBZ, kot tudi, da ne bodo sproženi novi, slovenska vlada pa bo poskrbela za soglasje LB-ja kot tožene stranke.

"Poudarjam, da je formulacija iz memoranduma v skladu z 20. členom zakona o sklepanju in izvrševanju mednarodnih pogodb. Tako na ustrezen način z današnjim sprejetjem zaključujemo tudi formalni del tistega postopka," je povedala podpredsednica hrvaške vlade in zunanja ministrica Vesna Pusić, ki je poudarila, da je odločitev hrvaške vlade sklepna faza sprejemanja in potrditve vseh dokumentov, ki so posledica dogovorov med Zagrebom in Ljubljano o LB-ju.

Spomnimo. Memorandum hrvaške vlade je sprejet na podlagi sklepa, ki ga je vlada sprejela že prejšnji teden. Na podlagi tega sklepa je premier Zoran Milanović 11. marca podpisal memorandum o soglasju med slovensko in hrvaško vlado o prenesenih deviznih vlogah Ljubljanske banke, v katerem državi soglašata, da bo vprašanje rešeno na osnovi priloge C nasledstvenega sporazuma, ki govori o finančnem premoženju in obveznostih nekdanjega SFRJ-ja.

Slovenska in Hrvaška vlada potrdili memorandum