Foto:
Foto:

Nemčija je namreč leta 2003 uvedla kavcijo na embalažo za enkratno uporabo, ki pa po mnenju Bruslja omejuje svobodno trgovino s pijačami iz drugih držav članic, s čimer so kršeni predpisi glede prostega pretoka blaga znotraj EU-ja.

Nemški prodajalci so namreč zaenkrat dolžni sprejeti zgolj embalažo tiste vrste, oblike in velikosti, ki jo ima posamezen prodajalec v svoji ponudbi, vračilo vse ostale embalaže za enkratno uporabo, za katero je obvezno plačati kavcijo, pa lahko zavrne.

Večina pijač v nevračljivi embalaži
Končni porabniki tako izgubijo možnost, da uporabljeno embalažo za enkratno uporabo vrnejo poljubnemu prodajalcu, kar za nekatere pijače predstavlja bistveno oviro za dostop na nemški trg.

Komisija se na področju embalaže izrecno zavzema za varovanje okolja in je prav zato mnenja, da mora biti potrošnikom omogočeno, da porabljeno embalažo za enkratno uporabo vrnejo na vseh prodajnih mestih.

Po zdajšnjem nemškem sistemu to ni mogoče, to pa ima negativne učinke na uvoz pijač iz ostalih držav članic, ki se zaradi lažjega transporta v 95 odstotkih primerov prodajajo v embalaži za enkratno uporabo.

Ker pa si v zadnjih tednih nemška vlada močno prizadeva, da bi spremenila neprimerne predpise, bo komisija s tožbo počakala tri mesece, so še sporočili v Bruslju.