Vstop Hrvaške v EU je povzročil prve zaplete na mejah. Foto: EPA
Vstop Hrvaške v EU je povzročil prve zaplete na mejah. Foto: EPA

Na enem izmed največjih hrvaških mejnih prehodov Bajakovo na meji s Srbijo je bila okoli 16. ure kolona tovornjakov dolga okoli 15 kilometrov. S srbske strani poročajo, da od ponedeljka zvečer hrvaške meje ni prečkal noben tovornjak.

Na izhodu iz BiH-a proti Metkoviću je bilo treba čakati okoli 45 minut, medtem ko na drugih mejnih prehodih med BiH-om in Hrvaško do 15 minut. Zaradi tehničnih težav na hrvaški carini tovorna vozila čakajo najmanj dve uri na vstop na Hrvaško pri Slavonskem Brodu.

Voznike, ki ne potrebujejo storitev na osrednjih mednarodnih mejnih prehodih, pozivajo k uporabi drugih mejnih prehodov, da bi se izognili gnečam.

Po poročanju Novega lista na carinski postopek vozniki tovornjakov čakajo tudi na terminalih v Zagrebu in na Reki.

Po neuradnih informacijah reškega časopisa nobeno blago, noben zabojnik niti carinska deklaracija niso bili vpisani v sistem, potem ko je Hrvaška v ponedeljek vstopila v EU. Novi list še trdi, da je "carina razpadla", čeprav je bilo dolgo znano, da bo Hrvaška 1. julija vstopila v EU.

"Temeljna težava je v tem, ker računalniški program, ki špediterje povezuje s carinsko upravo, ni povsem usklajen z novimi predpisi. Ravno v tem programu delajo vsi carinski dokumenti za tranzit in uvozno-izvozno carinjenje," še piše časopis.

Hrvaška je s 1. julijem prevzela carinske posle EU-ja na njenih zunanjih mejah s Srbijo, BiH-om in Črno goro.