Sprejeta zakonodaja predvideva financirane sheme za razdeljevanje mleka, sadja in zelenjave v šolah ter učenja o zdravi prehrani. Foto: BoBo
Sprejeta zakonodaja predvideva financirane sheme za razdeljevanje mleka, sadja in zelenjave v šolah ter učenja o zdravi prehrani. Foto: BoBo

učinkovitejše. Skupno bo Unija za te dejavnosti namenila 250 milijonov evrov sredstev.

Tako bo z novo zakonodajo za shemo namenjenih 20 milijonov evrov več kot doslej. Za šolsko mleko bo na leto namenjenih 100 milijonov, za šolsko sadje in zelenjavo pa 150 milijonov evrov. Boljša bo tudi razporeditev sredstev med državami, saj bo temeljila na številu otrok in stopnji razvitosti posamezne regije v državi. Dodana pa bo tudi minimalna višina pomoči za vsakega otroka.

Po novem bodo prednost pri sofinanciranju imeli sveži izdelki, izdelki z dodanimi sladili ali umetnimi ojačevalci okusa pa ne bodo sofinancirani. Države, ki bodo sodelovale v shemi, pa bodo morale v šolske programe vključiti tudi več izobraževalnih vsebin o zdravi prehrani. Nova zakona naj bi začela veljati avgusta letos.

Shema za razdeljevanje mleka šolam deluje že od leta 1977, v njej pa sodelujejo vse države članice EU-ja. Shema za razdeljevanje sadja deluje od leta 2009, vanjo pa so vključene vse države, razen Finske, Švedske in Velike Britanije.

Uživanje sadja, zelenjave in mleka po vsej Evropi upada, obenem pa je čezmerno težkih 20 milijonov evropskih otrok. Mladostniki v povprečju pojedo le od 30 do 50 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa sadja in zelenjave.