Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 48 glasov Ocenite to novico!
Zoran Zaev in Aleksis Cipras
Zaev pravi, da obstaja konkreten predlog rešitve, ki bi lahko zadovoljil obe državi, a napoveduje dodatno razpravo tako v Makedoniji kot Grčiji. Foto: Reuters
Miro Cerar in Bojko Borisov
Gostitelj vrha je bolgarski premier Bojko Borisov. Foto: EPA
Jean-Claude Juncker
V sredo zvečer so se voditelji na čelu s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem zbrali na neuradni večerji. Foto: Reuters
VIDEO
Članice EU-ja naj bi podp...

Dodaj v

Zaev: Sporazum z Grčijo glede imena bi lahko bil sklenjen pred junijskim vrhom EU-ja

Cipras opozarja, da dogovora še ni
17. maj 2018 ob 08:36,
zadnji poseg: 17. maj 2018 ob 18:09
Sofija - MMC RTV SLO, STA, Radio Slovenija

Makedonski premier Zoran Zaev je dejal, da bi lahko sporazum med Skopjem in Atenami glede imena Makedonije sprejeli še pred junijskim vrhom EU-ja. Omenja rešitev, ki bi lahko bila sprejemljiva za obe državi, grški premier pa opozarja, da dogovora še ni.

"Razpravljali smo o specifični rešitvi spora o imenu, ki bi lahko bila sprejemljiva za obe strani, a v naših državah moramo imeti še nadaljnje razprave," je ob robu vrha EU-Zahodni Balkan v Sofiji dejal Zaev po pogovoru z grškim kolegom Aleksisom Ciprasom, poroča Reuters. Zaev je dejal, da bosta državi nadaljevali pogovore, "tudi če zamudimo junijski rok".

"Ne moremo še govoriti o dogovoru," pa je kasneje na novinarski konferenci opozoril Cipras. Kot je dejal, sta z Zaevom prišla do ključne točke, a za rešitev je treba narediti več. Menil je, da sta strani pri iskanju rešitve za spor glede imena prehodili večji del poti, da pa je nekaj še ostaja.

Grški premier je še povedal, da bosta državi nadaljevali prizadevanja s ciljem doseči končni dogovor do konca junija. "Junij bo ključni mesec," je ocenil Cipras ob omembi možnosti za novo srečanje z Zaevom v začetku junija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Grčija zadržuje proces pridruževanja Makedonije EU-ju in Natu zaradi nasprotovanja njenemu imenu, češ da nakazuje ozemeljske težnje sosede nad grško severno pokrajino s tem imenom.

Cerar: Odločno podpiram evropsko perspektivo regije
"V imenu Slovenije bom odločno podprl evroatlantsko, sploh pa evropsko perspektivo Zahodnega Balkana, da se junija da zelena luč za pristopna pogajanja z Makedonijo in Albanijo," je medtem ob prihodu na vrh dejal slovenski premier v odstopu Miro Cerar.

Slovenija meni, da si Makedonija in Albanija zaslužita začetek pogajanj, je spomnil Cerar. Ob tem je poudaril, da je Zaev povedal, da sta s Ciprasom dosegla dogovor o imenu, ki bi bil lahko dokončen, ga pa morata potrditi še vsak v svoji državi. "Kot je bilo rečeno, je narejen veliki preboj na ravni dveh premierjev. Ta hip smo lahko optimistični, a počakajmo, kako bo po vrnitvi obeh premierjev v državo," je povedal Cerar ob robu vrha v Sofiji.

EU bo junija odločal o začetku pristopnih pogajanj z Makedonijo in Albanijo. Za Makedonijo je največji problem spor z Grčijo glede imena, za Albanijo pa zaskrbljenost nekaterih članic s Francijo na čelu glede organiziranega kriminala v državi.

Slovenija je po Cerarjevih besedah na vsakem dogodku odločna zagovornica razvoja Zahodnega Balkana in njegove evropske perspektive, a prav tako poudarja, da mora vsaka država izpolniti pogoje za vstop v evroatlantske organizacije. Cerar je ob tem poudaril nujnost tesnejše povezanosti območja z Evropo. "Če ne bomo kmalu odprli vrat še bolj na stežaj, potem se zna zgoditi, da te države uberejo drugačno pot, da jih izgubimo, to pa ni v interesu nikogar, saj so del evropske družine," je opozoril v Sofiji.

Poudaril je tudi vprašanje varnosti - skupnega boja proti terorizmu in nezakonitim migracijam, ki se znova nekoliko stopnjujejo.

Povezovanje v regiji ter med regijo in EU-jem
V Sofiji je potekal prvi vrh Evropske unije in Zahodnega Balkana po 15 letih, na katerem se je vse vrtelo okoli vse težavnejših odnosov med Unijo in ZDA zaradi spornih potez ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Balkanski vrh je bil sicer osredotočen na povezovanje v regiji ter med regijo in EU-jem, širitvena vprašanja bodo na vrsti junija.

V Sofiji so po pričakovanjih odmevala sporočila o odprtih vprašanjih z ZDA, potem ko so voditelji v sredo na neuradni večerji razpravljali o odzivu Unije na ameriške odločitve o odstopu od iranskega jedrskega dogovora ter carinah na jeklo in aluminij. EU se trudi oblikovati enoten odziv in zavarovati gospodarske interese. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je v sredo pred večerjo opozoril na pomen gospodarske, politične in vojaške enotnosti, da bo Evropa glavna igralka, ne kmet na svetovni šahovnici.

Tusk je ob tem ostro kritiziral "muhavost" ameriške administracije in dejal, da ni razlike med takšnimi prijatelji in sovražniki, a obenem izrazil hvaležnost ameriškemu predsedniku Trumpu, da se je Evropa znebila iluzij in dojela, da se lahko zanese samo nase in da mora biti ponosna nase.

Pet članic EU-ja Kosova še ni priznalo
"Zahodni Balkan moramo sprejeti in zanj skrbeti. Da, mnoge države niso pripravljene, a če jim ne bomo pomagali, se ne smemo pritoževati, če bo ameriški, ruski, turški, kitajski ali arabski vpliv močnejši od evropskega. Upam, da si bosta tokrat srbski in kosovski predsednik, Aleksandar Vučić in Hashim Thaci, v nasprotju s srečanjem v Skopju segla v roke in ljudem pokazala, da politične elite na Balkanu niso manj civilizirane od tistih v obeh Korejah,"
je dejal Bojko Borisov, premier predsedujoče Bolgarije. Za izboljšanje odnosov med Beogradom in Prištino je sicer malo možnosti, čeprav sta se omenjena predsednika v sredo na hitro sestala. Vprašanje Kosova deli tudi Unijo, saj pet članic te države še ni priznalo, je poročal Boštjan Anžin, dopisnik RTV Slovenija iz Beograda.

Evropska perspektiva za Zahodni Balkan
Na vrhu so potrdili evropsko perspektivo za Zahodni Balkan. Srbski predsednik Vučić je mnenja, da se je odprlo novo poglavje za Zahodni Balkan ter da so to dobri signali za ohranitev stabilnosti in varnosti na celotnem območju. Izrazil je upanje, da bo v bližnji prihodnosti sprejeta kompromisna rešitev za Kosovo, ki bo sprejemljiva tudi za državljane Srbije.

"Dali bomo vse od sebe in se bomo za to borili," je še dejal. Dodal pa, da uspeh ni odvisen samo od Srbije. Na vprašanje, ali je prišlo do otoplitve odnosov med njim in kosovskim predsednikom Thacijem, s katerim sta se v sredo sestala v Sofiji, je Vučić dejal, da upa, da se bodo pogovori med Srbijo in Kosovom nadaljevali.

Načrt za zmanjšanje stroškov gostovanja v tujih mobilnih omrežjih
Vrh bo osredotočen na povezovanje območja navznoter in z EU-jem, tako v smislu telekomunikacijske, prometne in energetske infrastrukture kot med ljudmi. Med konkretnimi pobudami, ki naj bi jih sprožil, je načrt za zmanjšanje stroškov gostovanja v tujih mobilnih omrežjih.

Ob robu vrha so predvideni tudi pogovori o sporu med Makedonijo in Grčijo glede imena, a preboja ni pričakovati. O širitvenih vprašanjih, konkretno o vprašanju začetka pristopnih pogajanj z Makedonijo in Albanijo, bo EU odločal junija.

A. P. J., B. V.
Prijavi napako
Komentarji
osservatore
# 17.05.2018 ob 09:23
Pet članic EU-ja Kosova še ni priznalo

In upam, da ga tudi ne bodo.

Upam, da si bosta tokrat srbski in kosovski predsednik, Aleksandar Vučić in Hashim Thaci, za razliko od srečanja v Skopju segla v roke in ljudem pokazala, da politične elite na Balkanu niso manj civilizirane od tistih v obeh Korejah

Malo morgen!

Ob robu vrha so predvideni tudi pogovori o sporu med Makedonijo in Grčijo glede imena,

Grčijo šutirat iz EU.

O širitvenih vprašanjih, konkretno o vprašanju začetka pristopnih pogajanj z Makedonijo in Albanijo, bo EU odločal junija.

Albanijo? Še 100 let ne.
gesan
# 17.05.2018 ob 09:24
Vrh EU-Zahodni Balkan: "Za Zahodni Balkan moramo skrbeti"
-------------------------------
Aha...
Niti meje schengena ne poznajo!

Skrbni in dosledni, ni kaj!
penzl
# 17.05.2018 ob 09:32
A je bolje revežu dati ribo ali ga naučiti ribariti?

Dokler ne bodo znali pomagat sami sebi naj ne pričakujejo nekega odrešitelja iz EU. Sem že velikokrat pisal o mentaliteti na Balkanu, pa me vztrajno brišete.
sas
# 17.05.2018 ob 09:41
Juncker pa že kozarec v roki ... ;)
srebrnibreg
# 17.05.2018 ob 12:23
Kosovo ni država in nikoli ne bo.
antartide
# 17.05.2018 ob 10:25
Pa v kakšne integracije nas spet bašejo. Zakaj smo '91 proglasili samostojnost, če nas spet rinejo v neko balkansko s**nje. Samo še tega se manjka, da sklenemo pakt Slovenija-Grčija-Turčija po vzoru na podobnega iz 50-let prejšnjega stoletja.
grenadir
# 17.05.2018 ob 10:19
Ne vem o čemu je tu sploh govora... Edina država , ki bi bila nekako v naslednjih 10 ih letih vstopiti v EU je Srbija, ki pa zaradi Kosova ne bo sprejeta v EU... Kosovo ne bo nikoli priznano , kot država... BIH in Makedonija sta povsem disfunkcijski državi, medtem, ko je o Albaniji, sploh nesmiselno izgubljat čas.....Nasploh se postravlja vprašanje. ali bo EU, kot neka resna skupnost, v času, ko bo Srbija pripravljena za sprejem, sploh še obstojala... Zaenkrat kaže zelo slabo... Za ostale kvazi države, se , pa, kot sem napisal nima niti smisla pogovarjat..
Hijena
# 17.05.2018 ob 09:58
EU bi moral kaznovati ZDA za enostranske ukrepe, s tem, da jih naženejo iz Evrope
KajtiMar
# 17.05.2018 ob 13:42
Cerar podprl začetek pristopnih pogajanj z Makedonijo in Albanijo

to sodi v tekoče posle?
pobrisan
# 17.05.2018 ob 12:26
Cerar, pa ne Albanije?!?!? Gotof si......
Highland
# 17.05.2018 ob 11:24
Jao, kot da bi govorili o Afriki..
Klemen_Tina
# 17.05.2018 ob 10:42
Kdo še zaupa EU?
nihče.

Kosovo je Srbija
džeko
# 17.05.2018 ob 10:05
Mah EU copata dajte še več denarja za NATO terorizem...
jedrnat
# 17.05.2018 ob 09:56
Kosovo je ustvarila Amerika in zato zdaj Kosovo postaja nova ameriška vojaška kolonija zaradi geopolitičnih interesov. Kosovo želi tudi Albanija kar pa Američani nočejo. In tu se spet začnejo težave, ki so jih (spet) zakuhali Američani...
sas
# 17.05.2018 ob 13:19
Ko pride Albanija v EU bo efekt tak, kot da bi Turčija vse begunce, ki so pri njih, spustila sem ...
unitrode
# 17.05.2018 ob 12:27
Popravek, v prvem stavku...

A se je naš malo zaletel?. Mi imamo v "priznani " državi Kosovo že osemnajst (18)! let vojsko, sedaj okrog 350 komadov (prej celo več kot 600), kar nas je stalo že nekaj deset MIO €. In sedaj bi bi to nefunkcionalno tvorbo hoteli videti še v EU. Namesto tega bi naš premier moral oznaniti , da bo Slovenija umaknila vojsko iz Kosova, njeno funkcijo pa naj opravljajo ZDA, ki so tako velikodušno podprli to logistično tvorbo za razpečevanje heroina. Namesto tistih vojakov pa bi lahko za enak denar (3000 €/mes) zaposlili 350 profesorjev na tehničnih in naravoslovnih fakultetah, ki bi naredili več koristi ali pa kot alternativno možnost 350 zdravnikov, ki bi stažirali na urgencah in tako rešili marsikatero življenje tistih, ki ta cirkus plačujejo.
FDVjevec
# 17.05.2018 ob 13:49
Kako mi je žal, da sem potreboval 4 leta, da sem spregledal, kako zgrešena stališča podpira Cerar... Do aprila sem ga celo podpiral. Za svojo zaslepljenost se iskreno opravičujem.
Jon Sneg
# 17.05.2018 ob 11:35
Pet članic EU-ja Kosova še ni priznalo

Se naš el presidente premalo trudi glede svojih obljub, da bo teh pet držav EU-ja prepričal glede priznanja Kosova:).
luks06
# 17.05.2018 ob 13:16
junckler pa neuradna večerja...mam občutek da je bilo veselo šlatanje
Bivši uporabnik
# 17.05.2018 ob 14:44
Samo pazite.

Ko bo cela bivša jugovina vstopila v EU, bomo spet začeli plačevati za nerazvite. Sedaj pa se lepo napajamo na EU svislih.

Podobno kot se je pred leti zgodilo Španiji in Portugalski, ko smo v EU vstopili vzhodnjaki. Iz neto prejemnika se spremeniš v neto plačnika.
PomisliSe1x
# 17.05.2018 ob 14:34
Cerar podprl začetek pristopnih pogajanj z Makedonijo in Albanijo


pozabil je na Kosovo, sicer Fajon-Soros ne bosta vesela
aktivist
# 17.05.2018 ob 12:39
Širjenje neoliberalizma-modernega kolonializma. Denar se steka v multinacionalke, vzhod pa naj ostane regija nerazvite poceni delovne sile in nizkih davkov. In se prost pretok kapitala in podobno. Revezi pa se vedno revezi.
ZalifMulafa
# 17.05.2018 ob 16:20
Ali ni Miro Cerar odstopil z mesta predsednika vlade? Zakaj torej še vedno zastopa Slovenijo kot predsednik vlade?
ZalifMulafa
# 17.05.2018 ob 16:21
Pa ne želim provocirati, res me zanima, ker ne razumem, kako sicer odstop deluje ...
DrKošarke
# 17.05.2018 ob 16:10
kakšen izdajalec je ta Zaev
FancyBoy
# 17.05.2018 ob 12:40
Makedonija in Albanija....ja bog pomagej no. Srbija spada tudi sem drugace.
Lupo
# 17.05.2018 ob 15:52
A ni Cerar pred dvema mesecema odstopil?
unclub
# 17.05.2018 ob 15:51
Albanija????!!!! Upam, da nikoli! Priznanje Kosova. Napaka!
tone7
# 17.05.2018 ob 14:52
Pet članic EU-ja Kosova še ni priznalo
..............in ga tudi ne bo. Za realno sliko Kosova, je potrebno jasno povedati, da so ga nekatere države preklicale priznanje. Kosovo je nastalo samo zaradi ameriške želje po vojni bazi na tem delu Balkana in ne izpolnjuje osnovnih meril da bi bila država.
Konec koncev je tudi res da Evropa potrebuje še veliko sužnjev in NATO kanon futer. Zakaj bi bilo nekaterim lepše kot nam
FDVjevec
# 17.05.2018 ob 14:42
@pobrisan
Šarec je še slabši.
sas
# 17.05.2018 ob 16:34
ZaliMulafa: opravlja tekoče posle dokler ne dobimo druge vlade. kaj pa so tekoči posliin da ne prekorači pooblastil pa naj kdo drug razloži,ker ne vem :)
Sorrento
# 17.05.2018 ob 18:15
Dogovorjena rešitev je: Grčija se bo preimenovala v Novo Grčijo!
Yanez
# 17.05.2018 ob 18:04
Cerar v odstopu pa se še kar fijaka naokoli in veselo piše dnevnice za vsa potovanja in zastonj kosila. V tem je bolj vešč, kot v pravu. Cerar v odstopu se ni več mogel pogajati s sindikati, lahko pa zastopa svoja stališča do Balkana. Narobe svet. Če je odstopil, naj gre na (ne)zaslužen dopust in pika, amen.
Kaj vse so nam podtaknili. To kreaturo v odstopu brez hrbtenice.
In nič ne kaže, da bo v bodoče kaj bolje...
UsAndThem
# 17.05.2018 ob 14:20
Meh, ciljanje na priseljenske glasove ...
xerces8
# 17.05.2018 ob 19:48
Moj predlog:

Not Macedonia

oziroma polno uradno ime: Totally not Macedonia!

;-)
zzob
# 17.05.2018 ob 16:40
Albanija????!!!! Upam, da nikoli!

Zakaj upaš, da nikoli?
IzgubljenaDuša
# 17.05.2018 ob 15:21
stranka ki bi rada albanijo v EU si ne zasluži glasov in to bom dal jasno vedet! zaev je pa narodni izdajalec! makedonija si imena ne sme spremenit, če grki nočjo nje notri naj oni grejo vn!
gesan
# 17.05.2018 ob 10:30
antartide
# 17.05.2018 ob 10:25
Pa v kakšne integracije nas spet bašejo. Zakaj smo '91 proglasili samostojnost, če nas spet rinejo v neko balkansko s**nje.
---------------------------
Zakaj smo potem sploh šli v EU, če nam je cilj izključno samostojnost?

Ti povem kakšne mentalnosti folk se je toisto spraševal za nas, slovake, madžare... takrat enga leta...

Raje ne bi.
dmejz
# 21.05.2018 ob 14:10
"Za Zahodni Balkan moramo skrbeti"...ko ste pa v 80ih in 90ih skrivaj podpiral nacionaliste, da je regija nazadovala za 30 let ste pa pozabl.
samogledam
# 18.05.2018 ob 06:15
Kot kaže čas za spremembe, bodo čez 30 let Makedonci samo še manjšina v Makedoniji in potem z imenom, jezikom in lubenico ne bo težav za Grke.
m72
# 17.05.2018 ob 18:57
"Zaev: Sporazum z Grčijo glede imena bi lahko bil sklenjen pred junijskim vrhom EU-ja"

Zaev je makedonski serar.
Alchemist
# 17.05.2018 ob 16:18
Sporazum z Grčijo glede imena bi lahko bil sklenjen pred junijskim vrhom EU-ja

EU ima še Grčijo v šahu. To je edina možnost za sprejet ta sporazum in Makedoniji končno odpret vrata v EU. Če ne bo ta država ostala izolirana, njeno ljudstvo pa postalo ranljivo za nacionalistično radikalizacijo. Tega pa seveda si ne moremo želet.
politik kritik
# 17.05.2018 ob 15:51
Jaz bi novinarja vprašal zakaj je ta novica tako pomembna za Slovenijo da se jo nonstop lansira?
mali_piscek
# 17.05.2018 ob 15:01
Makedonija in Albanija ne sodita v EU.
pobrisan
# 17.05.2018 ob 14:16
FDVjevec

Kako mi je žal, da sem potreboval 4 leta, da sem spregledal, kako zgrešena stališča podpira Cerar...
----------------

Novi obrazi pač..... Saj prihaja Šarec.
nikhrast
# 17.05.2018 ob 17:02
Je toliko zagrizenih Srbov na tem forumu ki so anti Kosovo.
Kosovo je država pa konec, še FIFA jo priznava.
Uradno ime Makedonije ni pomembno, še vedno bomo uporabljali ime Makedonija.
Seveda pa hočejo vse te države v EU, poglej kako pomemben je izvoz Slovenije v EU.
Kazalo