Evropska unija
Donald Tusk
Tusk ni varčeval z besedami na račun ZDA pod Trumpom. Foto: Reuters
Donald Trump
S Trumpom na čelu ZDA so se odnosi z Evropo ohladili. Foto: Reuters
VIDEO
EU Zahodnemu Balkanu oblj...

Dodaj v

Tusk: Kdo potrebuje sovražnike ob prijateljih, kot je Trump?

Vse hladnejši odnosi med EU-jem in ZDA
16. maj 2018 ob 15:56
Sofija - MMC RTV SLO, STA

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je dejal, da je Evropa lahko hvaležna ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, saj si zaradi njega ne dela več utvar.

Tusk je bil pred četrtkovim vrhom voditeljev Evropske unije in Balkana v bolgarski prestolnici Sofiji kritičen do dejanj ZDA pod vodstvom Trumpa in jih je označil za muhaste. "Ko gledamo zadnje odločitve predsednika Trumpa, bi lahko nekdo celo pomislil, da s takimi prijatelji ne potrebuješ sovražnikov," je dejal, a dodal, da je lahko EU prav Trumpu hvaležen, da se je znebil vseh utvar.

Prvi vrh EU-ja in Balkana po 15 letih poteka ob poslabšanju odnosov z ZDA, še posebej po trgovinskem sporu zaradi Trumpove uvedbe carin in ameriškega umika iz jedrskega sporazuma z Iranom, ki naj bi mu sledile še nove ameriške sankcije proti Teheranu, s katerimi pa bi bila lahko prizadeta tudi evropska podjetja.

"Poleg tradicionalnih političnih sprememb, kot sta vzpon Kitajske ali agresivna drža Rusije, se danes soočamo z novim fenomenom: muhastim vedenjem ameriške administracije," je pojasnil predsednik Evropskega sveta pred neformalno delovno večerjo z voditelji EU-ja.

Tusk je kljub kritičnosti do ameriške administracije dejal, da mora Evropa narediti vse, kar je v njeni moči, da zaščiti čezatlantsko zvezo ne glede na današnje vzdušje. Ob tem je pozval k politični enotnosti in odločenost znotraj EU-ja. "Biti Evropejec je razlog za ponos," je prepričan.

Namesto o inovacijah na sporedu ZDA
Voditelji članic EU-ja, med njimi slovenski premier Miro Cerar, bodo drevi na neformalni večerji v bolgarski prestolnici razpravljali o odzivu Unije na nedavne poteze ZDA glede trgovine, Irana in Bližnjega vzhoda, ki krhajo čezatlantsko vez in spodkopavajo mednarodno ureditev na temelju skupnih pravil.

Po prvotnih načrtih naj bi bil drevišnji vrh osredotočen na digitalne teme in inovacije, a vse kaže, da bodo v ospredju odnosi z ZDA, ki bodo po pričakovanjih tudi zasenčili vrh EU-ja in Zahodnega Balkana.

Tusk je napovedal, da bodo obravnavali razvoj dogodkov po napovedih Trumpa glede Irana in trgovine ter "dramatičnih dogodkih v Gazi".

Po odstopu ZDA od iranskega jedrskega dogovora in vnovični uvedbi gospodarskih sankcij proti Iranu je EU osredotočen na ohranitev tega dogovora in zaščito interesov evropskih podjetij v Iranu, ki jim pretijo sekundarne sankcije.

Med mogočimi ukrepi se omenja uporaba evropske "blokirajoče" zakonodaje, po kateri ekstrateritorialni ameriški zakoni niso izvršljivi v EU-ju. Ta ukrep je bil v igri leta 1996, ko je šlo za ameriške grožnje evropskim podjetjem v povezavi s Kubo.

EU za stalno izvzetje iz ameriških carin
V povezavi z vprašanjem ameriških carin na jeklo in aluminij EU vztraja pri stalnem in brezpogojnem izvzetju ter pripravlja vrsto povračilnih ukrepov za primer, da ZDA po dvakratnem začasnem podaljšanju carine uvedejo tudi za Unijo.

V Bruslju zavračajo možnost odmrznitve pogajanj o prostotrgovinskem sporazumu, zloglasnem TTIP-ju, se je pa EU po navedbah virov v Bruslju pripravljen z ZDA pogovarjati o vzajemno koristnem zmanjšanju carin na industrijske proizvode in odprtju javnega naročanja.

Na četrtkovem vrhu naj bi potrdil evropsko perspektivo regije. Tusk poudarja, da je EU edini partner, ki mu je resnično mar za stabilnost in blaginjo celotne regije ter ne igra geopolitičnega šaha z ljudmi v regiji kot kmeti na šahovnici.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
royayers
# 16.05.2018 ob 15:59
Bravo Tusk! Zda je absolutno sovraznik EU.
grenadir
# 16.05.2018 ob 16:09
Talk is cheap....Imate, dragi moji EU - voditelji v naboru ukrepov kolikor hočete... Npr.... Kupovati nafto in plin za eure.. Odpraviti sankcije Rusiji... Uvesti carine na tiste USrA izdelke, ki najbolj prizadanejo "sovraga"... In še in še..... Je pa seveda jasno... Nič od tega nikoli ne bo, ker se ve na čigavi plačilni listi ste...
Bivši uporabnik
# 16.05.2018 ob 16:01
bravo
henrik.r
# 16.05.2018 ob 16:09
Vsem je jasno, da se na Trumpa ni mogoče zanesti. Totalno nepredvidljiv psiho, pravo nasprotje v prihodnost usmerjenih držav, kot je Kitajska, Rusija in upam, da tudi EU. Oni razmišljajo strateško, na dolgi rok in počasi, a zaneslljivo žanjejo rezultate.
frisk2k
# 16.05.2018 ob 16:13
Mah Tusk in Evropski svet mata približno tok vpliva k naši komentarji na rtvslo
Druga Švica
# 16.05.2018 ob 16:34
Pazi ti besede hlapca: " .... agresivna drža Rusije in muhasto vedenje ameriške administracije ..."

Rusi so agresivni, ker so razpustili Varšavski pakt in vojsko potegnili iz vzhodne Evrope. "Ameriška administracija" (pazi ne ZDA) je pa muhasta, ker nezakonito sesuje. Irak, Libijo, Afganistan, Sirijo, pomaga ISIS-u in ostalim terorističnim skupinam, grozi Iranu, S. Koreji, Rusiji, Kitajski ...... MUHASTA ....

MRŠ, HLAPEC!!!!
Druga Švica
# 16.05.2018 ob 16:26
Tusk, a boš kej obsodil Izrael za poboj neoboroženih protestnikov, za večletno okupacijo tujih ozemelj, Francijo in GB (članici EU-ja) za protizakonit napad na Sirijo, itd., itd ....? Al si glasen samo, ko se gre za Ruse?

HLAPEC!!!!
sportivko
# 16.05.2018 ob 16:11
"Tusk: Kdo potrebuje sovražnike ob prijateljih, kot je Trump?"

Nima veze, Merklova še vedno kupuje orežje in iPhone od ZDA.
severna zvezda
# 16.05.2018 ob 16:26
"Poleg tradicionalnih političnih sprememb, kot sta vzpon Kitajske ali agresivna drža Rusije, se danes soočamo z novim fenomenom: muhastim vedenjem ameriške administracije,"

Šur, Rusija agresivna, ZDA pa (samo) muhasta.......
ni maitre
# 16.05.2018 ob 16:16
Donald vs Donald...
dope1337
# 16.05.2018 ob 16:21
Jz Trumpa gledam kot dobro stvar za EU ...

Več k bo sranja naredil v svojem mandatu, boljša bodo pogajalska izhodišča za EU pri naslednji administraciji oz. večji vzvod bomo imeli.

Tak da Donald ... Pokaž ka znaš!
Seneca
# 16.05.2018 ob 16:15
In če EU + Rusija + Kitajska nehajo kupovati iPhone, bo padla prodaja vsaj za 30%, kar je kar resen udarec
HOR
# 16.05.2018 ob 16:25
Bi mu lahko še Asad kaj razložil..:
Zakaj se pogovarjati s Trumpom, če ne nadzoruje ZDA...!?
Druga Švica
# 16.05.2018 ob 16:23
Tusk, ti si navaden hlapec. Dokler bo EU okupirana s strani ameriške vojske, so tvoje besede ničvredne.
luka83
# 16.05.2018 ob 18:56
V EU imajo ZDA samo še podporo od fašistov, trolov in podkupljenih politikov. Upam, da bom dočakal dan, ko se rešimo jarma ZDA in ne razvijamo trajnih partnerstev ampak dinamično koalicijo, ki z gospodarskimi sankcijami prepreči vojne.
Orionstar
# 16.05.2018 ob 16:52
Naredite raje vrh EU-Rusija, bo več koristi...in obenem nabrcajte VB v tazadnjo.

ZDA postajajo vedno bolj izolirane, VB je pokazala sredinec, Evropa zagotovo potrebuje nove strateške partnerje!
patria
# 16.05.2018 ob 16:47
Končno ena pametna izjava EU politika . ZDA s Trumpom , ki si domišlja , da mora celi svet plesati kot on narekuje in so največja grožnja za svetovni mir. Preprosto se bi moral ostali svet prevsem EU povezat s Kitajsko in Rusijo kateri bi takoj morali ukinit butaste in za nikogar dobre sankcije in s tem osamiti ZDA s Trumpom , pa naj ostanejo sami sebi zadostni ali kot po Trumpu Amerika je prva oziroma samo Amerika in potem še dolgo nikjer nobenega, pa spet Amerika potem pa se mogoče lahko pogovarjamo.
ž@jfa
# 16.05.2018 ob 16:19
Kdo potrebuje sovražnike, če ima EU?
Kdo potrebuje nataliteto, če ima sistematizirano UN nadomestitveno migracijo?
montebuba
# 16.05.2018 ob 17:37
haha pol evrope (macron, may, merkel) se je šlo v ZDA prilizovat trumpu, kot da smo kolegi in se bomo zmenili....a trumo jih gladko od*** in se odloči po svoje...EU pa v šoku...kaj ste pa mislili...zdaj ste dobili udadrec...drugič še bolj lezite v rit ja...

ps upam da si je macron zbrisal tisti prhljaj z obleke...no če si ni on mu je učiteljica...opa žena mislim
kapljač
# 16.05.2018 ob 17:24
Tusk: Kdo potrebuje sovražnike ob prijateljih, kot je Trump?
....................
Se strinjam z Tuskom. Tudi Trump mora vedeti, če nekaj ne počne dobro. Oziroma kadar dela škodo.
spicy
# 16.05.2018 ob 19:08
Tusk: Kdo potrebuje sovražnike ob prijateljih, kot je Trump?

izjava za javnost, ker javnost to od EU hoče slišati - s kom je šel potem na kosilo na neformalne pogovore in dogovore pa je drugo vprašanje, je Merklova povedala, da so kljub vsemu "čezoceanski odnosi" zelo pomembni za EU.

Ne se slepit ob teh "populističnih"govorih, dejanja so važna ne besede...
alcatraz
# 16.05.2018 ob 18:28
Je Trump odprl meje EU in spustil notri milijone nedokumentiranih mladih vojakov, Tusk? Ali ste bili pač to vi, t.i. Evropejci?

Ni odpiral meja seveda jih ni.
Je pa on BEGUNCE USTVARIL?
Got the point?
alcatraz
# 16.05.2018 ob 18:25
Da si boste lažje predstavljali, kakšno ekonomsko prihodnost zasleduje EU.

Saj je kristalno jasno.
Včasih se je selila proizvodnja, zdaj se seli delovna sila.
Za kapitalista seveda ceneje.
Furešt
# 16.05.2018 ob 17:29
Tusk poudarja, da je EU edini partner, ki mu je resnično mar za stabilnost in blaginjo celotne regije ter ne igra geopolitičnega šaha z ljudmi v regiji kot kmeti na šahovnici.

Kolikor je meni znano je EU že vrsto let ena od najtesnejših zaveznic ZDA, aktivno vpletena v večino vojn in morij, ki so jih sproducirale ZDA v zadnjih desetletjih. Do vključno danes je EU imela skoraj popolnoma enako stališče kot ZDA do večine vprašanj, le da so ta stališča bila izrečena nekoliko kasneje (smo vedno počakali da se ZDA najprej izjasnejo, da bi se lahko nato z njimi uskladili). In zakaj bi bilo tokrat drugače???

Če resnično želite stabilno regijo potem kot prvo radikalno spremenite odnos do ZDA in se ogradite od njenih dejanj. Kot drugo je pa potrebno storiti še ogromno stvari, ki pa jih tukaj ne mislim naštevati, ker je seznam tako dolg, da bi mi verjetno pregorela tipkovnica.

In potem bo stavek, ki ga je izrekel Tusk, obveljal, namreč: "Biti Evropejec je razlog za ponos."
tone7
# 16.05.2018 ob 17:01
Tusk lahko tako komentira psihopata Trumpa, toda noben od naših ubogih politikov se ne upa niti pomisliti na to. In kaj na to porečejo naši amerofili?
Mr. Jones
# 16.05.2018 ob 21:37
Eh, daj ne bluzi Tusk.
Ko pa ZDA uvedejo sankcije Rusiji, pa ploskaš kot tjulenček.
Prejšnji predsedniki ZDA so razvadili EU birokrate, da jih vodijo za rokice.
Trump je izvoljen v ZDA in bo logično delal za koristi svoje države.
Za čigav korist pa delajo Bruseljski birokrati, za prebivalce EU mogoče? Pa ja!
feminist
# 16.05.2018 ob 17:41
@royayers:
Bravo Tusk!

@belief:
bravo

cemu pa vidva ploskata? ber kar je za prebrat je za bruhat:

se danes soočamo z novim fenomenom: muhastim vedenjem ameriške administracije

danes? kje je bil on zadnjih 15 let - na marsu?
in predvsem:

kljub kritičnosti do ameriške administracije dejal, da mora Evropa narediti vse, kar je v njeni moči, da zaščiti čezatlantsko zvezo ne glede na današnje vzdušje

tole je nova vrsta nevretencarjev
Jarik
# 16.05.2018 ob 17:01
grenadir
# 16.05.2018 ob 16:09
"... Uvesti carine na tiste USrA izdelke, ki najbolj prizadanejo "sovraga"... In še in še..... Je pa seveda jasno... Nič od tega nikoli ne bo, ker se ve na čigavi plačilni listi ste..."

Jaz bi dodal:
...oz čigavi dolžniki ste (II sv.vojna !).
Mi ne!
Drugi, večina pa.
gesan
# 16.05.2018 ob 16:57
Tusk: Kdo potrebuje sovražnike ob prijateljih, kot je Trump?
-----------------------------------------
Res je!
mb128
# 16.05.2018 ob 16:37
Eh ja a lahko to razumem kot direktno konfrontacijo z Merklovo? In to od poljaka?!
Ja no, živimo v zelo zanimivih a žal tudi nevarnih časih!
cairns
# 16.05.2018 ob 21:19
Tusk: Kdo potrebuje sovražnike ob prijateljih, kot je Trump?

Slovenija ne potrebuje sovražnikov če ima takšne prijatelje kot so nekatere članice EU.
tomazmb
# 16.05.2018 ob 20:43
S Tuskom si deliva enako mišljenje, ki sem ga že večkrat napisal na tem portalu.Trump je za Evropo priložnost, da se postavi na svoje noge, da spozna, da za ZDA nismo partnerji ampak tekmeci, da si ZDA ne želijo enakopravnosti ampak nadvlade. Čestitke za smelo izjavo g.Tusk!

Lp!
el CARTEL
# 16.05.2018 ob 20:17
uživam pa kako je trump globalizatorjem malce pomešal štrene.

sama histerija in cmerjenje s strani EU predstavnikov in kitajske (in ne pozabimo ameriške neo-con senatorje)
mb128
# 16.05.2018 ob 18:45
alcatraz ob 18:25
Ne ne, tole pa si malo narobe razumel!
Sedaj oz. počasi bodo tudi mnogi v Nemčiji, Franciji ipd. razumeli kaj pomeni delati za en cent v drobižu pa še karani bodo da so premalo produktivni oz., da so že kar leni.
Veš ravno to je hotela izvesti na hinavski način Merklova ne še tako dolgo nazaj a se ji je poizkus žal izjalovil ko je skupaj z nemškimi delodajalci ugotovila, da premnogi begunci, migranti oz. kakorkoli jim že rečemo še pismeni niso kajšele, da bi bili sposobni za delo! In takrat se je pojavila AfD in z njo vse tegobe.
alcatraz
# 16.05.2018 ob 18:27
no pozabil sem še na seveda morgane rothchilde in ostalo navlako.
HOR
# 16.05.2018 ob 20:23
Vodja nemške Die Linke Sahra Wagenknecht: ZDA so grožnja miru v Evropi, ne Rusija...
Klik...
el CARTEL
# 16.05.2018 ob 20:16
V Bruslju zavračajo možnost odmrznitve pogajanj o prostotrgovinskem sporazumu, zloglasnem TTIP-ju

če bruselj uporablja zamrznitev TTIP-a kot "kazen" za ZDA,
potem je jasno, komu TTIP koristi in zakaj je tu
Joker
# 16.05.2018 ob 19:03
Ena lastovka še ne prinese pomladi, a nekako se mi dozdeva, da se bodo kmalu pojavile še nove.
bori
# 16.05.2018 ob 18:51
"Ko gledamo zadnje odločitve predsednika Trumpa, bi lahko nekdo celo pomislil, da s takimi prijatelji ne potrebuješ sovražnikov,"

končno.. že krti na vrtu so vedeli..
alcatraz
# 16.05.2018 ob 18:26
Sicer sem pa že zdavnaj napisal, da Trumplnova zmaga na volitvah nekaj najboljšega, kar se nam je lahko zgodilo. Tako so še največji slepci spregledali (tisti, ki so jih sluzasti hinavci tipa Obomber lahko mategovali), kako v resnici deluje ameriški režim.

Nič ni rešenega. Ameriški predsednik je le lutka v rokah orožarske industrije in vojaškega lobija. Čisto vseeno je, ali je republikanec ali demokrat. Če ne pleše, kot ta dva žvižgata, ga pač pospravijo.
DrMinistr
# 16.05.2018 ob 18:14
Ko pa Donny 2 izjavi kaj takega pa vemo, da so šle stvari že reees daleč in imperij dokončno propada.

Sicer sem pa že zdavnaj napisal, da Trumplnova zmaga na volitvah nekaj najboljšega, kar se nam je lahko zgodilo. Tako so še največji slepci spregledali (tisti, ki so jih sluzasti hinavci tipa Obomber lahko mategovali), kako v resnici deluje ameriški režim.
montebuba
# 16.05.2018 ob 17:32
aha Tusk in EU a ste prišli k pameti zdaj ko je že prepozno skoraj...joj naivnostt
Banban
# 16.05.2018 ob 17:06
Men se zdi, da je Tusk izredno lepo in jasno ločil Američane od Trumpa in njegovih jurišnikov. Jasno je, da Amerika ni (samo) Trump, da tam obstaja tudi relativno normalna opozicija, ki bo zelo verjetno prevzela oblast na naslednjih volitvah.

Agresivna drza rusije, pa mi ni cisto jasna. OK, imajo svojstven nacin vladanja in voljenja. Ampak to je interna zadeva. Globalno se mi zdi Rusija precej....nepomembna in pasivna. Be verjamem, da se se kdo ozre na ruski vpad na Krim...
ž@jfa
# 16.05.2018 ob 17:04
"EU je edini partner, ki mu je resnično mar za blaginjo in stabilnost celotne regije."

-Vsekakor. Zato namenja 44 bilijonov Afriki, Juncker pravi, da je Evropa brez milijonov Afričanov izgubljena in da mora uvesti legalne načine prihodov Afričanov, ki si to želijo.

Rekla bi da je EU-ju resnično mar za blaginjo in stabilnost celotne regije. Z majhno opombo: Le ta zajema poleg evropskega tudi afriški kontinent.
severna zvezda
# 16.05.2018 ob 17:00
Rusi so agresivni, ker so razpustili Varšavski pakt in vojsko potegnili iz vzhodne Evrope. "Ameriška administracija" (pazi ne ZDA) je pa muhasta,

......ja, saj, zelo subtilen izbor besed: Rusija kot država (pod to lahko štejemo tudi vse njene državljane), pri ZDA pa omeni zgolj amer. administracijo (ker drugače so pa vsi ok in tudi ZDA kot država so pa super ....... ali pa morda superiorni?!).....
gesan
# 16.05.2018 ob 16:58
kunta kinte
# 16.05.2018 ob 16:03
kdo je temu idiotu dal mikrofon
-------------------
Precej večji problem so tisti, ki so dali idiotu v roke amerigijo!
ni maitre
# 16.05.2018 ob 16:45
A bo Donald vsekal po Donaldu v Bruslju ali na Poljskem?
HOR
# 16.05.2018 ob 16:27
EU...
ebdb
# 16.05.2018 ob 16:14
EU aparatčik se oglaša
Nikec3
# 16.05.2018 ob 20:56
je Merklova povedala, da so kljub vsemu "čezoceanski odnosi" zelo pomembni za EU.

Kdo pa je rekel, da niso pomembni?
Kazalo