Dalli je naznanil svoj odstop, ki začne veljati takoj, so sporočili iz Bruslja. Foto: EPA
Dalli je naznanil svoj odstop, ki začne veljati takoj, so sporočili iz Bruslja. Foto: EPA

Dalli je odstop naznanil, potem ko je evropski urad za boj proti goljufijam Olaf objavil končno poročilo o pritožbi, ki jo je maja letos podal proizvajalec tobaka Swedish Match.

Resor komisarja za zdravje in potrošnike bo začasno prevzel komisar za institucionalne zadeve Maroš Šefčovič, dokler ne bo imenovan nov komisar malteške narodnosti.

Švedsko podjetje je trdilo, da je nek malteški podjetnik uporabil svoje vezi s komisarjem Dallijem, da bi pridobil finančne koristi v zameno za vpliv na morebitne zakonodajne predloge v povezavi s tobačnimi proizvodi, konkretno s prepovedjo izvoza snusa.

Snus - švedska vrsta vlažnega tobaka, ki se uporablja tako, da se ga namesti pod zgornjo ustnico, je v EU-ju prepovedan od leta 1992. Švedska si je ob vstopu v Unijo leta 1995 uspela zagotoviti, da prepoved zanjo ne velja.

Brez dokazov o sodelovanju Dallija
Olaf v poročilu ugotavlja, da je malteški podjetnik z uporabo vezi s komisarjem Dallijem pristopil k švedskemu proizvajalcu tobaka in poskušal pridobiti finančne koristi v zameno za vpliv na morebitni zakonodajni predlog o snusu.

"Med podjetjem in podjetnikom ni bila izvedena nobena transakcija, nobeno plačilo," ugotavlja Olaf. Poleg tega urad poroča, da ni našel nobenega pravnomočnega dokaza o neposrednem sodelovanju Dallija, a da je bil "komisar s temi dogodki seznanjen".

Olafovo poročilo po navedbah komisije sicer jasno kaže, da se na proces odločanja v komisiji ni vplivalo. Olaf bo zdaj poročilo poslal malteškim pravosodnim oblastem, ki bodo odločile o tem, kako bodo ukrepale na podlagi njegovih ugotovitev.

Potem ko je predsednik komisije Jose Manuel Barroso Dallija obvestil o Olafovem poročilu, se je komisar odločil, da odstopi, da "bo lahko branil svoj ugled in ugled komisije", so pojasnili v Bruslju. Dalli tudi odločno zavrača ugotovitve urada.