Ker naj bi bil Rehn cel dan na Finskem, Žbogarju odgovora na njegov predlog ne bo uspelo izročiti osebno. Foto: EPA
Ker naj bi bil Rehn cel dan na Finskem, Žbogarju odgovora na njegov predlog ne bo uspelo izročiti osebno. Foto: EPA

Slovenija bo pisni odgovor na kompromisni predlog Ollija Rehna zaradi požara v stavbi Evropske komisije predala v torek dopoldne.

Samuel Žbogar je na zasedanje zunanjih ministrov EU prinesel tudi slovenski odgovor evropskemu komisarju za šiiritev Olliju Rehnu glede predloga reševanja mejnega spora, a ga zaradi požara v stavbi Evropske komisije ni mogel predati.

Zasedanje zunanjih, obrambnih in razvojnih ministrov EU-ja je sicer namenjeno večinoma dogajanju v Mjanmaru in na Šrilanki ter o misiji v BiH-u, omenjalo se bo tudi priprave na srečanju evropskih voditeljev v drugi polovici junija. Hrvaške ni na dnevnem redu, zato niso predvideni posebni pogovori na to temo, vendar pa naj bi Žbogar svojim evropskim kolegom vseeno predstavil slovenska stališča.

Slovenskega odgovora pa Žbogar Rehnu ne bo predstavil osebno, saj je Rehn danes ves dan na Finskem, je pa vodja slovenske diplomacije pojasnil, da je z Rehnom v petek govoril po telefonu in mu odgovor pojasnil.

Češka napoveduje srečanje o Hrvaški
Žbogar je obenem še dejal, da se usklajuje srečanje slovenskih in hrvaških ministrov z Rehnom. Češko predsedstvo pa je medtem že napovedalo morebitno srečanje trojice Francija, Češka in Švedska na temo.

Sicer pa se bodo ministri danes posvetili spornemu sojenju mjanmarski opozicijski voditeljici v priporu Aung San Su Či, minister Žbogar pa bo v imenu Slovenije, kot predsedujoče Svetu Evrope, spregovoril o Moldaviji. Obravavali bodo tudi odnose z Rusijo in Gruzijo.

Glede priprav na poletno srečanje evropskih voditeljev bodo govorili o zagotovili Irski, da lahko ponovi referendum o ratifikaciji Lizbonske pogodbe, skupaj z obrambnimi ministri pa se bodo pogovarjali o evropski misiji Althea v BiH-u in o prvi pomorski misiji Atalanti za boj proti piratom na obali Somalije.

S. Z.