Foto:
Foto:

Rezultat skupne liste LDS-a in DeSUS-a na evropskih volitvah je znotraj okvirov, ki so jih napovedovale javnomnenjske raziskave.
Napovedi so bile sicer nekaj višje, vendar rezultat kljub temu kaže, da je LDS tista stranka, ki
ima največjo podporo in ki lahko
zmaga,
je dejal predsednik vlade
in LDS-a Anton Rop.

NSi - največje presenečenje
Nosilec liste NSi-ja Lojze Peterle je ob izidu vzporednih volitev povedal, da so oni edini resnični zmagovalci volitev. "Trdo smo delali za rezultat in poželi veliko zaupanje Slovenije. Ljudje so razumeli naša sporočila, mi pa njihova." Nizka volilna udeležba je za Peterleta presenečenje, saj je pričakoval, da bo ta vsaj dvakrat večja.

SDS - izpolnitev cilja
Nosilec liste SDS-a Mihael Brejc je po objavi rezultatov dejal, da je to "rezultat, ki smo si ga želeli". Če bodo rezultati takšni, da bosta imela NSi in SDS po dva sedeža v Evropskem parlamentu, je to izpolnitev cilja in upanja SDS-a, je še povedal.

ZLSD - Pahor pred Jurijem
Igrali smo kot ekipa, zato smo z rezultatom zelo zadovoljni, je izide vzporednih volitev komentiral nosilec liste ZLSD-ja Aurelio Juri, ki ni bil izvoljen za poslanca, saj so volivci s preferenčnim glasom izbrali predsednika ZLSD-ja Boruta Pahorja. Kot je še dodal, so v stranki takšno odločitev volivcev potihem tudi pričakovali.

SLS - rezultat nezaupnica vladi
"Nesporno gre za nezaupnico tako vladi kot SLS-u," je v prvem komentarju poudaril vodja liste SLS-a Franc But. Kot je še dodal, ti rezultati za stranko niso dobri, saj je na meji in ji manjka kak poldrugi odstotek glasov. But pa je prepričan, da je nizka volilna udeležba veliko prispevala h končnemu rezultatu.

Fouere zelo razočaran
Vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Erwan Fouere je po zaprtju volišč izrazil razočaranje nad izredno nizko udeležbo. "Človek bi pričakoval več entuziazma glede evropskih zadev, saj se je država komaj priključila EU-ju," je dodal.