Tudi štoparji lahko prispevajo k cenejšemu potovanju. Foto: www.prevoz.org
Tudi štoparji lahko prispevajo k cenejšemu potovanju. Foto: www.prevoz.org

Kako torej načrtovati naslednji dopust? Za začetek se opremite z dobrim načrtom poti. Saj veste, čas je denar - in bolje ko načrtujete, več časa boste lahko namenili uživanju. Načrt poti lahko naredite na različnih spletnih straneh. Če ste član AMZS-ja oz. se registrirate na njihovi spletni strani, ga dobite v slovenščini, ostalim pa so na voljo "mednarodne" spletne strani, kot je npr. www.viamichelin.com. Od kilometrov, najhitrejše in najcenejše poti ter postajališč na poti, do predvidenega časa potovanja - vse to dobite le s par kliki.

Potem razmislite, če je v vašem avtu še kaj prostora za sopotnike. Izračunajte predvidene stroške in povprašajte prijatelje, če jih zanima krajši izlet. Sopotnike, ali bolje, štoparje, lahko v Sloveniji poiščete tudi na www.prevoz.org ali na turističnih spletnih portalih.

Na koncu si še priskrbite dober vodič in pa nekoga, ki zna vsaj malo jezik "domačinov" ter pozna navade. Poskušajte se izogniti najbolj obleganim krajem in poskusite barantati - mogoče vam pa uspe znižati ceno, čeprav na to nikoli ne bi pomislili.