Lastnik in predsednik uprave skupine Knauf Messer dr. Stefan Messer. Foto: MMC RTV SLO
Lastnik in predsednik uprave skupine Knauf Messer dr. Stefan Messer. Foto: MMC RTV SLO
Knauf Insulations
V Škofji Loki je glavni razvojni center za skupino Knauf Insulations, ki letno ustvari 1,5 milijarde evrov prihodkov. Foto: MMC RTV SLO
Knauf Insulations
Direktor družbe Knauf Insulations Tomaž Lanišek. Foto: MMC RTV SLO
Odločilni meseci za mala in srednje velika podjetja

V Škofji Loki je glavni razvojni center za skupino Knauf Insulations, ki letno ustvari 1,5 milijarde evrov prihodkov. Družba za naložbe letos namenja okoli 30 milijonov evrov. Popolno prenovo, vredno 25 milijonov evrov, zdaj doživlja ena izmed treh proizvodnih linij, ki je stara 29 let. To bo namesto koksa poganjal zemeljski plin. Skupina Knauf del naložb financira iz zadržanih dobičkov preteklih dveh let, del pa iz tekočega poslovanja, torej brez bančnih posojil. "Imamo pravilo o financiranju naložb iz lastnih sredstev. Ta sredstva zbiramo prek skupine, tako da je to prednost, kar zadeva našo družbo. Večji izziv pa je prepričati lastnike o investiranju v Sloveniji. Pri tem smo kar uspešni in želimo še več investicij. Mi želimo imeti vse linije na plin, verjamemo, da bodo tudi dovoljenja, ki jih je treba zato pridobiti, pridobljena v čim krajšem času," pravi direktor družbe Knauf Insulations Tomaž Lanišek.

Na gradbeno dovoljenje čakali sedem let
Nova obnovljena proizvodna linija bo omogočala izdelavo izdelkov z izboljšanimi toplotnoizolacijskimi in mehanskimi lastnostmi. Izpuste škodljivih snovi v ozračje bo po napovedih zmanjšala za polovico. Pri obnovi proizvodne linije se je zapletlo pri pridobitvi gradbenega dovoljenja, ki je trajalo kar sedem let. "To je povezano na eni strani z okoljevarstvenim dovoljenjem, na drugi strani pa z gradbenim dovoljenjem. V Sloveniji je tudi mogoče, da se v postopke vključi zelo veliko deležnikov, in to pač podaljšuje roke za odločitve. V tem času smo v skupini investirali tudi v preostali sestrski tovarni, tako da bi teoretično lahko imeli vse tri proizvodne linije v Sloveniji že letos na plin. Podobna naložba bi bila v Avstriji ali Nemčiji izvedena najpozneje v letu in pol," dodaja Lanišek.

Kisikarna bo prinesla 20 novih delovnih mest
Za zagotovitev pravega izgorevanja plina je treba proizvodnemu procesu dovajati čisti kisik. Na lokacijo družbe ga lahko pripeljejo s cisternami, dnevno, ali pa neposredno prek cevovoda iz bližnje kisikarne. "Naš dobavitelj (skupina Messer, op. a.) se je odločil za izgradnjo kisikarne oziroma izgradnjo tovarne tehničnih plinov, kar bi bilo zagotovo za okolje bolje, ker ni treba dovažati s tovornjaki večje količine kisika na lokacijo." Lanišek si močno želi, da bi proizvodnja kisika stekla že konec leta 2016.

Messer Slovenija je že kupil zemljišče za novo kisikarno. Gradnja obrata pa bo po napovedih trajala okoli pol leta. Da bi postopki za pridobitev dovoljenj tokrat potekali hitreje, si močno želi nemško podjetje Messer, največje družinsko podjetje za proizvodnjo industrijskih plinov na svetu. Kisikarna, naložba je vredna 15 milijonov evrov, bo stala na sosednjem zemljišču, poleg družbe Knauf Insulations. Naložba Messerja v Slovenijo pa prinaša okoli 20 novih delovnih mest. "Ta obrat bo namenjen oskrbi naših slovenskih strank. V Sloveniji imamo razmeroma velik tržni delež, stranke moramo oskrbovati iz obrata na Hrvaškem, pri čemer imamo visoke transportne stroške, dobavne poti so predolge," pravi dr. Stefan Messer, lastnik in predsednik uprave skupine Messer.

Večji prihodek
Škofjeloški Knauf Insulations, kjer imajo 97-odstotno zasedene zmogljivosti, je lani s 430 zaposlenimi ustvaril 107 milijonov evrov prihodkov, čisti dobiček pa je znašal 11,5 milijona evrov. Iz nove kisikarne bo dobival čisti kisik neposredno po cevovodu in ga ne bo treba vsak dan dovažati s cisternami. Z naložbami v razvoj, nove tehnologije in v trg bo poskrbel za čistejše okolje ter do leta 2020 prihodek od prodaje povečal za 50 milijonov evrov.

Iztok Plevelj, Točka preloma


Dr. Stefan Messer je lastnik in predsednik uprave skupine Messer, največjega družinskega podjetja za proizvodnjo industrijskih plinov na svetu. Pred kratkim je poskrbelo za veliko pozornosti z naložbo v novo kisikarno v Škofji Loki v vrednosti 15 milijonov evrov. Skupina s 60 operativnimi podjetji deluje v več kot 30 državah, ima skupno skoraj 550 zaposlenih, njen lanski promet pa je znašal več kot milijardo evrov. Podjetje, ki ga je pred 117 leti ustanovil ded dr. Stefana Messerja, je prisotno tudi v Sloveniji. Dr. Stefan Messer je tudi častni konzul Republike Slovenije v Nemčiji. S Stefanom Messerjem se je pogovarjal Igor E. Bergant (snemalec Gregor Sitar; ogled mogoč tudi v spodaj pripetem videu).

Gospod dr. Messer, vi in vaše podjetje imate zelo zanimivo preteklost. Uspelo vam je nekaj, kar je le redkim. Vaše družinsko podjetje ste najprej delno prodali investicijskim skladom, pozneje pa ste vse delnice spet odkupili. Kako vam je to uspelo, zakaj ste to storili?
Del podjetja sem želel obdržati v družinskih rokah, saj se s pridobivanjem industrijskih plinov ukvarjamo že od leta 1898. Hotel sem, da bi družinsko premoženje ostalo v industriji, na katero se spoznamo, namesto da bi podjetje prodali. Raje smo začeli vlagati še na druga področja.

To ste storili pred 11 leti. Kako se je obneslo?
Zelo dobro, 38 let je imel večinski delež v našem podjetju Hoechst, velik nemški kemijski koncern. Medtem se je naše podjetje zelo dobro razvijalo. Po izstopu Hoechsta sta naša partnerja postala Goldman Sachs in Allianz, s katerima smo podjetje znova postavili na noge, ga prestrukturirali in sanirali. Ko so se finančni partnerji odločili za izstop iz podjetja, sem imel predkupno pravico, ki sem jo izkoristil. Tako smo ponovno prevzeli tako rekoč celo podjetje. Seveda pa smo morali podjetje zmanjšati, saj smo potrebovali denar za odkup deležev in refinanciranje dolgov.

Kljub temu pa veljate za podjetnika, ki močno poudarja vrednote, kar pa ni tako preprosto. Kako vam to uspeva?
Velik pomen pripisujemo zvestobi in zavzetosti zaposlenih. Trudimo se ustvarjati dobro delovno okolje, v katerem se dobro počutijo. Za nas je pomembna tudi zvestoba strank, zelo se trudimo, da bi ohranili stranke, da te ne bi zaradi rahlo ugodnejše cene odšle k našim tekmecem. Poleg tega se zelo trudimo biti tudi družbeno odgovorno podjetje. Povsod, kjer smo navzoči, vlagamo tudi v družbeno skupnost - podpiramo društva, otroške vrtce, socialne projekte in podobno.

Vaše družinsko podjetje deluje po vsem svetu. V Sloveniji ste predavali o povezavah med gospodarstvom in politiko. Kaj nam lahko poveste o tem?
V naši panogi so zelo pomembni stroški za energijo. Na leto samo za elektriko plačamo 250 milijonov evrov. V številnih državah je elektrika zelo draga, na primer v Nemčiji. V Nemčiji je energija skoraj tako draga kot v ZDA. To je za industrijska podjetja zelo težko. Za nas je to pravzaprav preprosteje, saj produktov ne moremo prevažati daleč, proizvodnjo moramo imeti v Nemčiji ali pa v Sloveniji, blizu strank, ki potrebujejo naše pline. Številna druga podjetja v energetsko intenzivnih panogah pa imajo velike težave, zato se iz Nemčije selijo v države s cenejšo elektriko.

Zanimivo. Glede Slovenije - pri nas ste zelo dejavni, ste tudi častni konzul Republike Slovenije v Nemčiji. Od kod take vezi s Slovenijo?
V Sloveniji smo že 20 let. Zelo uspešno smo širili svoje poslovanje, s prevzemanjem drugih podjetij smo zelo povečali tržni delež in razvili tukajšnjo družbo. Imamo dva proizvodna obrata, v Rušah in Črnučah v Ljubljani. Gre nam zelo dobro. V Sloveniji je veliko podjetij, ki potrebujejo pline in so že dolgo naše stranke.

Kaj bi nam še lahko povedali o slovenskem gospodarstvu?
Mislim, da ima Slovenija veliko prednosti, pa tudi slabosti. Prednost so zelo dobro izobraženi delavci, ki so tudi zelo zavzeti, imate odlično infrastrukturo, v večini držav ni tako dobra. Po drugi strani pa bi morali izvesti še več reform, politiki morajo urediti trg delovne sile, ki je preveč zaščiten. Pri tem imate v naslednjih letih še veliko možnosti za izboljšave.

Skupina Messer je veliko vložila v nov obrat v Škofji Loki. Kako pomembna je za vašo skupino ta naložba v Sloveniji?
V dveh letih ste vložili 15 milijonov evrov, ustvarili ste 20 delovnih mest, zgradili ste nov obrat. Ta obrat bo namenjen oskrbi naših slovenskih strank. V Sloveniji imamo razmeroma velik tržni delež, stranke moramo oskrbovati iz obrata na Hrvaškem, pri čemer imamo visoke transportne stroške, dobavne poti so predolge. V prihodnje bomo z lastno kisikarno v Sloveniji lahko zanesljiveje in varneje oskrbovali stranke.

Še zadnje vprašanje, vrniva se k vašemu začetku. Pred 11 leti ste se bojevali za vaše družinsko podjetje. Kaj nameravate v prihodnje, kakšni so vaši načrti?
Želimo si še naprej rasti, v zadnjih desetih letih smo vse ustvarjene dobičke vložili v razvojne projekte in v posodobitev. To želimo nadaljevati. Ne izplačujemo dividend oziroma zelo malo, saj se hočemo še naprej širiti in rasti. Oziramo se naprej na vzhod, v Azijo. Na Kitajskem imamo zelo dobičkonosno, veliko podjetje. Želimo se širiti v azijskih državah, kjer so še zelo velike možnosti za razvoj. Seveda pa bomo še naprej vlagali v Evropi, predvsem v jugovzhodni Evropi, kamor prištevamo tudi Slovenijo.

In še res zadnje vprašanje: svet se hitro spreminja, dejali ste, da postaja vse bolj globalen. Lahko družinsko podjetje preživi v globaliziranem svetu, ostane družinsko podjetje?
Pri tem ne vidim težav, tudi naša družina se je zelo povečala. Večino naših obratov v Nemčiji smo prodali, tam ustvarimo le še okoli 10 odstotkov našega prometa. Že zdaj smo zelo globalni, pri tem ne vidim težav.

Intervju: Dr. Stefan Messer

Odločilni meseci za mala in srednje velika podjetja