Frankfurtski delniški indeks DAX30 je v ponedeljek izgubil 3,3 odstotka, v torek pa je vsaj v uvodni uri nekoliko okreval. Foto: Reuters
Frankfurtski delniški indeks DAX30 je v ponedeljek izgubil 3,3 odstotka, v torek pa je vsaj v uvodni uri nekoliko okreval. Foto: Reuters
Podjetje Hewlett-Packard je po koncu ponedeljkovega trgovanja objavilo četrtletne poslovne rezultate, ki so bili boljši od napovedi. Delnice so v zunajborznem trgovanju poskočile za več kot dva odstotka. Foto: EPA

Da evrska kriza ne popušča, še naprej dokazuje dogajanje na trgu obveznic. Po volitvah v Španiji so donosi 10-letnih španskih obveznic še naprej v območju nevarnih sedmih odstotkov. Newyorški indeks Dow Jones (11.547 točk) je v ponedeljek izgubil več kot dva odstotka in je spet nižje, kot je bil na začetku leta. Vrednost delnic Bank of Americe je padla za pet odstotkov. Wall Street se lahko za četrti zaporedni minus "zahvali" tudi kongresnemu odboru, ki še vedno ni dosegel kompromisa o znižanju proračunskega primanjkljaja in bo očitno do zadnjega preizkušal živce vlagateljev.

Finančne krivulje: Lahko se zgodi, da bo v ZDA januarja 2013 prišlo do prisilnega avtomatskega krčenja proračunske porabe.


Za evro 1,35 dolarja
Dodatne skrbi prinaša visok ameriški dolg, ki dosega skoraj vrednost ameriškega letnega BDP-ja, medtem ko je proračunski primanjkljaj kar 10-odstoten. V Evropi bi se takšno gospodarstvo že zlomilo, v deželi, ki lahko neomejeno tiska dolarje, pa se morajo spopadati le z grožnjami bonitetnih agencij. Fitch in Moody's sta opozorila, da utegneta spet znižati kreditno oceno ZDA, ki od letošnje jeseni ni več trojni A. Dolar se vseeno dobro drži in je v primerjavi s košarico valut na najvišji ravni v zadnjih šestih tednih. Za evro je treba odšteti okrog 1,35 dolarja.

Visoka dividendna donosnost številnih delnic
Agencija Moody's je včeraj opozorila tudi Francijo, da je njen trojni A ogrožen, kar je dodatno navzdol potisnilo evropske delniške trge. Frankfurtski DAX30 (5.606 točk) se je znižal za 3,3 odstotka in je le še dobrih 10 odstotkov nad letošnjim dnom. S padcem cen delnic se posledično povišuje njihova dividendna donosnost. Malokdaj se zgodi, da lahko vlagatelj kupi delnico in računa na osemodstotno dividendno donosnostjo. Med delnicami, ki so tako privlačne, omenimo Banco Santander, Nokio in Peugeot. Toda pojavlja se klasična dilema: ali je to res nakupna priložnost, ali pa znak za zaskrbljenost. Računati je namreč treba, da bodo podjetja v primeru nove recesije in nižjih dobičkov prisiljena znižati dividende.

Tečaji delnic v prvi kotaciji Ljubljanske borze

TELEKOM

+0,97 %

62,60 EUR

PETROL

+0,37 %

161,60

MERCATOR

-0,88 %

180,00

LUKA KOPER

-0,88 %

8,00

NOVA KBM

-1,86 %

3,58

KRKA

-3,73 %

49,55

GORENJE

-4,51 %

5,06

INTEREUROPA

-9,86 %

0,73



Intereuropa samo letos ob 80 odstotkov
Na Ljubljanski borzi je indeks SBI TOP (623 točk) po štirih zaporednih pozitivnih dneh v torek zdrsnil za 1,39 odstotka. Mercator, z 1,3 milijona evrov daleč najprometnejši, je zdrsnil na 180 evrov. Cena Krke se je prvič po dveh mesecih spustila pod 50 evrov, na koncu pa so se posli sklepali le pri 49,55 evra. Med šesterico delnic, ki sestavljajo SBI TOP, je največ, štiri odstotke in pol, padlo Gorenje, vendar se obdržalo nad petimi evri. Še večjo kalvarijo doživljajo lastniki Intereurope (tečaj: 0,731 evra), ki dnevno padajo po deset odstotkov. V novembru so izgubile 35 odstotkov, letos pa so se te delnice, nekoč vredne 50 evrov, pocenile za več kot 80 odstotkov.