Pokojninski sklad New Yorka ima v lasti okoli 4,5 milijona Facebookovih delnic, Pennsylvania jih ima 38.737, Illinois 190.712, Rhode Island 168.230, podjetje Trillium Asset Management pa 53.000. Foto: Reuters
Pokojninski sklad New Yorka ima v lasti okoli 4,5 milijona Facebookovih delnic, Pennsylvania jih ima 38.737, Illinois 190.712, Rhode Island 168.230, podjetje Trillium Asset Management pa 53.000. Foto: Reuters
Mark Zuckerberg
Zuckerberg ima večinski nadzor v podjetju. Foto: Reuters

po več škandalih predlagali odstavitev glavnega izvršnega direktorja tega podjetja Marka Zuckerberga.

Kot poroča Reuters, so predlog skupaj s podjetjem Trillium Asset Management vložili blagajniki zveznih držav Illinois, Rhode Island in Pennsylvania ter revizor mesta New York, ki med drugim nadzirajo sredstva pokojninskih skladov.

Pokojninski sklad New Yorka ima po navedbah Wall Street Jorunala v lasti okoli 4,5 milijona Facebookovih delnic, ki so trenutno vredne več 745 milijonov dolarjev. Ostali štirje skladi imajo 200.000 delnic v vrednosti 32 milijonov dolarjev.

Skupna vrednost Facebooka je skoraj 460 milijard dolarjev, vrednost delnic spletnega velikana pa je od julija padla za 27 odstotkov.

Podoben predlog delničarjev za neodvisno vodstvo Facebooka je leta 2017 propadel. Zuckerberg ima namreč večinski nadzor, zato so zunanji predlogi tako rekoč simbolični. Njegov delež pri glasovalnih pravicah med delničarji je 59,9 odstotka.

A blagajnik države Rhode Island Seth Magaziner je dejal, da je bilo njihov predlog vendarle vredno vložiti, saj da se je s tem opozorilo na Facebookove probleme in njihovo reševanje. "To nam bo omogočilo, da vsilimo pogovor na letnem srečanju, do takrat pa v obliki javne razprave," je dejal.

V predlogu se očitajo sporne zadeve, ki so škodovale ugledu največjega družbenega omrežja na svetu, vključno z nedovoljeno delitvijo podatkov uporabnikov in širjenje lažnih novic ter tuje vmešavanje v ameriške volitve.
Vsaj trije od štirih javnih skladov so podprli že predlog iz leta 2017. Letno srečanje Facebookovih delničarjev bo sicer maja 2019. Novi predlog upravo poziva, naj pripelje neodvisnega vodjo, da se izboljša nadzor, kar je običajna praksa v drugih podjetjih.

Bi bil padec vrednosti delnic manjši?
Blagajnik Illinoisa Michael Frerichs je dejal, da neodvisni direktor morda ne bi preprečil vseh teh stvari, "a morda bi bilo manj teh težav in manjši padec vrednosti delnic" podjetja.

Facebookove delnice so imele viharno leto zaradi razkritij glede težav z zasebnostjo, pa tudi zaradi manjše rasti prihodkov. Magaziner in Frerichs sta dejala, da v prihodnjih mesecih načrtujeta pogovore z večjimi vlagatelji v Facebook, katerih podporo potrebujejo.

V svojem nasprotovanju predlogu iz leta 2017 je Facebook sporočil, da bi neodvisni direktor lahko "povzročil negotovost, zmedo in neučinkovitost na upravnih in vodstvenih položajih in odnosih".

Za krajo krivi hekerji, ne država
Facebook je medtem ugotovil, da so za vdor, ki so ga zaznali konec septembra in v katerem so bili ukradeni podatki 29 milijonov uporabnikov, odgovorni hekerji, ki so hoteli zaslužiti, ne pa kakšna država, poroča Wall Street Journal.

Šlo je za največjo krajo podatkov na tem družbenem omrežju do zdaj. Hekerji so se predstavljali kot digitalno marketinško podjetje, njihove dejavnosti pa je Facebookova ekipa za varnost poznala, je poročal ameriški časnik, ki se sklicuje na ljudi, seznanjene z interno preiskavo na Facebooku. Sprva se je poročalo o kraji podatkov 50 milijonov uporabnikov, a so v podjetju ob pregledu številko pozneje znižali na 29 milijonov.