Nokiine delnice so se še pocenile, potem ko so pri bonitetni agenciji Moody's znižali kreditno oceno finskega podjetja. Foto: Reuters
Nokiine delnice so se še pocenile, potem ko so pri bonitetni agenciji Moody's znižali kreditno oceno finskega podjetja. Foto: Reuters

Toda po optimističnem začetku se je krivulja obrnila navzdol, tehnološki Nasdaq pa je bil ob 16.30 že za odstotek v minusu, pri čemer so se Googlove in Applove delnice pocenile za okrog tri odstotke. Že prejšnji teden je bil na Wall Streetu precej živčen, širši indeks S&P 500 pa je izgubil dva odstotka, kar je največ letos. Borznike je sicer danes ob prihodu na delo pričakala novica, da je ameriška prodaja na drobno po februarski enoodstotni rasti marca kljub visokim cenam bencina porasla še za 0,8 odstotka, kar je več od pričakovanj (0,3 odstotka). Poleg tega je imela banka Citigroup v prvem letošnjem četrtletju višji dobiček na delnico od napovedi.

DAX30 sredi dneva za več kot odstotek v plusu
Na vodilnih evropskih borzah je bilo jutro negativno, potem pa so indeksi začeli naraščati in frankfurtski DAX30 (6.665 točk) je bil popoldne že za debel odstotek v plusu, nato pa spet začel izgubljati. Tudi Madrid je za nekaj trenutkov pogledal "nad gladino", čeprav so zlasti bančne delnice pod pritiskom, saj se lahko zadolžujejo le še pri ECB-ju. Vedno več je tudi dvomov o tem, ali bo španska vlada uspela obvladati visok primanjkljaj. Donos 10-letne obveznice je prvič letos presegel šest odstotkov, strošek zavarovanja pred neplačilom obveznosti na španski dolg pa je dosegel rekordno vrednost.

Cena nafte vrste brent padla na 118,51 dolarja
Učinki skoraj tisoč milijard vredne denarne injekcije Evropske centralne banke (toliko sredstev je na dveh dražbah po le enoodstotni obrestni meri posodila številnim evropskim finančnim ustanovam) očitno popuščajo. Evro se je prvič po dveh mesecih spustil pod mejo 1,30 dolarja. Močnejši dolar je povzročil pocenitev surovin (cena nafte vrste brent je po 16. uri padla na 118,51 dolarja) in plemenitih kovin (cena zlata je nekaj več kot 1.650 dolarjev).

Tečaji delnic na Lj. borzi:

GORENJE

+1,52 %

6,00 EUR

KRKA

-0,30 %

49,85

TELEKOM

-1,26 %

69,01

NOVA KBM

-1,32 %

3,502

TRIGLAV

-1,31 %

14,31

MERCATOR

-1,44 %

133,05

LUKA KOPER

-2,59 %

10,52

PETROL

-3,75 %

190,00


Petrolovim delnicam ni uspel "napad" na 200 evrov
Po najboljšem tednu v letošnjem letu je Ljubljanska borza v ponedeljek naredila korak nazaj. Z izjemo Gorenja so se vse pomembnejše delnice pocenile. Petrolove so po obdobju visoke rasti (prejšnji teden +7 %) izgubile skoraj štiri odstotke. Krkine delnice, ki so v sredo začele kotirati v Varšavi (kjer pa spet ni bil sklenjen noben posel), so bile daleč najprometnejše (961 tisoč evrov prometa). Cena je zdrsnila pod 50 evrov. Več kot odstotek cenejše so delnice Nove KBM, Mercatorja in Telekoma.