AVK je odobril prevzem Amisa. Foto: BoBo
AVK je odobril prevzem Amisa. Foto: BoBo

je namreč izdal odločbo, da koncentraciji ne nasprotuje.

Javna agencija RS za varstvo konkurence je odločbo s sklepom, da koncentraciji podjetij Telekom Austria in Amisco ne nasprotuje in da je koncentracija skladna s pravili konkurence, izdala 20. avgusta, so za STA danes potrdili v AVK-ju.

V nekaj tednih, gotovo pa že septembra, naj bi bil tako posel končan še s plačilom kupnine. Takrat bodo Avstrijci formalno in operativno prevzeli vajeti upravljanja Amisa, piše časopis Večer.

Telekom Austria se je za nakup Amisa dogovoril junija letos. Avstrijski telekom, ki ima pod svojim okriljem tudi slovenskega mobilnega operaterja Simobil, naj bi za nakup Amisa odštel 30 milijonov evrov.

Avstrijski telekom, ki ga lastniško obvladuje mehiški telekomunikacijski velikan America Movil, je kupil celoten Amis oziroma holdinško družbo Amisco, pod okrilje katere spadata Amis Slovenija in Amis Hrvaška. Deleže so prodali sklad Iris Capital, sklad Kebek Private Equity in Amisovi vodstveni delavci.

Amis ima okoli 86.000 uporabnikov
Skupina Amis je lani ustvarila 41 milijonov evrov prihodkov, od tega 80 odstotkov v Sloveniji, skupno je imela na slovenskem in hrvaškem trgu približno 86.000 uporabnikov storitev dostopa do medmrežja ter IP-televizije in telefonije - od tega 63.000 v Sloveniji in 23.000 na Hrvaškem.

Amis je tretji največji ponudnik storitev IP-televizije v Sloveniji, konec prvega četrtletja letos je po podatkih agencije za komunikacijska omrežja in storitve zasedal 13,7-odstoten delež.

Na trgu IP-telefonije je Amis z 9,3-odstotnim deležem zasedal četrto mesto, z 11,7-odstotnim deležem je zasedal tudi četrto mesto na trgu fiksnega širokopasovnega dostopa do medmrežja.

Simobil je medtem z 29,4-odstotnim deležem drugi največji mobilni operater v Sloveniji, kar pomeni, da bo Telekom Austria s pridobitvijo Amisa na slovenskem trgu zaokrožil svojo ponudbo telekomunikacijskih storitev.