Abanka ima očiščene bilance in trdno kapitalsko osnovo za nadaljnjo rast, poudarjajo v banki. Foto: BoBo
Abanka ima očiščene bilance in trdno kapitalsko osnovo za nadaljnjo rast, poudarjajo v banki. Foto: BoBo

Znižala se je tudi bankina bilančna vsota, in sicer z nekaj več kot treh milijard evrov konec leta 2013 na 2,6 milijarde evrov konec decembra lani.

Na poslovni izid je negativno vplival predvsem prenos slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank, ki ga je Abanka izpeljala oktobra lani, so po zasedanju nadzornikov prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Abanke. Tedaj je Abanka na DUTB prenesla sredstva v vrednosti 423,8 milijona evrov. Predmet prenosa so bile predvsem slabe terjatve v prenosni vrednosti 421,8 milijona evrov ter obveznice in lastniški deleži v prenosni vrednosti okrogla dva milijona evrov.

Bilance so zdaj očiščene
Banka ima zdaj očiščene bilance in trdno kapitalsko osnovo za nadaljnjo rast, še pravijo v banki. Količnik skupnega kapitala Abanke je konec leta 2014 znašal 18,41 odstotka, količnik skupnega kapitala njene celotne skupine pa 18,47 odstotka. Pozitiven trend poslovanja v Abanki so opazile tudi že mednarodne bonitetne agencije, ki so ji konec oktobra lani izboljšale bonitetno oceno, še pravijo v banki.

Čiste obresti v znesku 55,2 milijona evrov so bile kljub manjšemu obsegu poslovanja za pet odstotkov višje kot v letu 2013, čiste opravnine v znesku 29,4 milijona evrov pa so bile za dva odstotka višje kot tiste v letu 2013. Delež nedonosnih kreditov strankam, ki niso banke, se je lani bistveno zmanjšal, saj je za Abanko konec leta 2014 znašal deset odstotkov, za skupino Abanka pa 12,2 odstotka.

Nadzorni svet se je seznanil še z odstopno izjavo člana uprave Igorja Stebernaka, ki s 1. majem odhaja na novo delovno mesto v upravo Petrola, z informacijo o združevanju Abanke Vipe z Banko Celje ter s poročilom o izvajanju zavez, danih Evropski komisiji.