Podatki BS-ja kažejo drugačno sliko, kot so jo slikale banke. Foto: BoBo
Podatki BS-ja kažejo drugačno sliko, kot so jo slikale banke. Foto: BoBo


Odločbe Banke Slovenije (BS) z dne 17. decembra lani, ki jih je osrednji bančni regulator danes razkril na svoji spletni strani, kažejo, da so imele NKBM, NLB in Abanka na presečni datum 30. september 2013 globoko negativen kapital. Tako je imel NKBM, cenitve so bile narejene ob predpostavki delujočega podjetja, negativen kapital v višini 67 milijonov evrov, NLB-jev je znašal negativnih 317 milijonov evrov in Abanke 265 milijonov evrov.
A vse tri banke so lani ob izdaji devetmesečnih rezultatov prikazale pozitiven kapital. NKBM je takrat sporočil, da njihov kapital znaša dobrih 245 milijonov evrov, kar je bila po njihovih besedah posledica konverzije hibridnega posojila države v višini 100 milijonov evrov ter čiste izgube. NLB je prikazal, da je kapital skupine znašal 874 milijonov evrov, kapital Abanke pa je po njihovih podatkih znašal nekaj manj kot 255 milijonov evrov.
Spomnimo, da je država letos za dokapitalizacijo omenjene trojice porabila dobre tri milijarde evrov. Za dokapitalizacijo NLB je šlo 1,551 milijarde evrov, za NKBM 870 milijonov evrov in za Abanko 591 milijonov evrov. Na račun dokapitalizacije pa se je zadolženost države povečala na 75,6 odstotka BDP-ja. Poleg tega to očitno ne bo zadnja pomoč že tako shirane državne blagajne, saj se v bančnih bilancah skriva še za okoli 6,6 milijarde evrov slabih terjatev, ob dejstvu, da so banke na DUTB že prenesle 3,3 milijarde evrov slabih posojil, v prihodnosti pa jih bodo prenesle še za 1,1 milijarde evrov.