Podatki Banke Slovenije kažejo, da se negativni trendi pri poslovanju bank nadaljujejo. Foto: BoBo
Podatki Banke Slovenije kažejo, da se negativni trendi pri poslovanju bank nadaljujejo. Foto: BoBo

Čista izguba bank je tako v prvih petih mesecih kar za 134 odstotkov višja kot lani v istem obdobju. Pri tem je bruto dohodek bank v prvih petih mesecih dosegel 464,8 milijona evrov in je kot tak bil 17 odstotkov nižji kot lani v primerljivem obdobju. Za 20 odstotkov se je, glede na lani, znižal prihodek od obresti, neobrestni prihodki bank pa so bili nižji za 8,8 odstotka.

Neto oslabitve in rezervacije bank so se sicer znižale za 4,26 odstotka in zdaj dosegajo 290 milijonov evrov. Nadaljeval pa se je trend zmanjševanja posojil nebančnemu sektorju, ki je do konca maja upadel za 265 milijonov evrov. Na letni ravni pa je obseg posojil nižji za 9,3 odstotka oziroma za 1,1 milijarde evrov.

Zmanjšanje obsega posojil je precej povezano z omejenimi viri financiranja slovenskih bank. Te so sicer svoje obveznosti do bank v tujini zmanjšale za 1,13 milijarde evrov, kar je primerljivo z lanskim letom. Ob tem pa se je slovenskim bankam maja povečal delež terjatev z več kot 90-dnevno zamudo pri odplačevanju. Delež slednjih je bil v maju za 0,7 odstotka višji kot v aprilu oziroma 1,5 odstotka višji kot ob koncu lanskega leta.

Za 81,2 milijona evrov so se maja znižale tudi vloge gospodinjstev, kar je precej manj izrazito znižanje, kot je bilo marca in aprila.