Banka Slovenije slovenskim bankam napoveduje novo mizerno leto. Foto: BoBo
Banka Slovenije slovenskim bankam napoveduje novo mizerno leto. Foto: BoBo
Nova Ljubljanska banka
Največja slovenska banka se otepa tudi z največjimi izgubami. Foto: BoBo

Zaostrovanje gospodarskih razmer se je decembra lani močno izrazilo v bilancah bank, so na današnji seji soglašali člani sveta Banke Slovenije (BS). Banke so namreč močno zmanjšale obseg posojil nefinančnim družbam, hkrati pa se je povečala vsota oslabitev in rezervacij.
Zmanjšanje posojil podjetjem je deloma povezano s preoblikovanjem naložb, predvsem pa kaže na upad povpraševanja po posojilih in na odplačevanje obveznosti slovenskih bank do tujine. Na posojilno dejavnost že dlje časa negativno vplivajo tudi zniževanje bonitetnih ocen, višji stroški financiranja, slabšanje makroekonomskih razmer in položaja nekaterih panog, visoka zadolženost podjetij, plačilna nesposobnost ter zmanjševanje vrednosti in likvidnosti premoženja, primernega za zavarovanje posojil.

Za 1,1 milijarde evrov slabitev in rezervacij
Decembra so banke za 314 milijonov evrov (na skupno skoraj 1,1 milijarde evrov) povečale znesek oslabitev in rezervacij. Ta je bil lani tako 35,4 odstotka večji kot leta 2010. Neto izguba bančnega sistema v celotnem lanskem letu pa se je s 56 konec leta 2010 povečala na 356 milijonov evrov.
Posojilno tveganje (delež zamud pri plačevanju posojil, ki so daljše od 90 dni) se je novembra lani glede na mesec prej rahlo znižalo, a je še vedno na razmeroma visoki ravni.

Če ne bi bilo ECB-ja …
Tudi pogoji financiranja bank so se v tujini lani poslabšali tako z vidika obsega kot ročnosti novih posojil. Razdolževanje pri tujih bankah so domače banke deloma nadomeščale z viri Evrosistema, ki po ocenah BS-ja ostaja zanesljiv in razmeroma ugoden vir financiranja tudi v prihodnje.
Ob tem napoveduje novo slabo leto za poslovanje bank, ki bo v znamenju slabih gospodarskih razmer doma in na tujem. Kot glavni izziv slovenskih bank pa BS izpostavlja čim bolj učinkovito upravljanje s portfeljem slabih naložb in njegovo zmanjšanje ob hkratnem zadovoljevanju povpraševanja po posojilih. K preobratu trendov bi lahko pripomogli dokapitalizacija bank, konsolidacija bančnega sistema in pospešeno finančno ter poslovno prestrukturiranje podjetij.