Še eno slovensko gradbeno podjetje gre v zgodovino. Foto: Goran Rovan
Še eno slovensko gradbeno podjetje gre v zgodovino. Foto: Goran Rovan

Begrad gradnje, novomeška hčerinska družba Begrada, je bila od konca junija v postopku prisilne poravnave. Vse gradbene posle - teh je bilo vse manj - jim je zagotavljalo matično podjetje. Prejšnji teden delavci niso prejeli plač za julij, zato so ustavili delo na vseh gradbiščih.

Lastnik je takoj zahteval stečaj podjetja, kar je podprlo novomeško sodišče. Za stečajnega upravitelja je imenovalo odvetnika Igorja Goršeta. Delavci so popoldne na sedežu družbe prejeli odpovedi delovnega razmerja in bili seznanjeni s pravicami, ki jim po zakonu pripadajo.

Med odpuščenimi je tretjina tujcev. Jovan iz Bosne, ki je pred leti ušel kalvariji Vegrada, pravi, da mu podjetje poleg plač za junij in julij dolguje tudi nadure. "Dobijo kompenzirane ure, dobijo dopust in dobijo polovico regresa. To pomeni, da pripada tudi meni, a mislim, da ne bo iz tega nič," je izjavil.

Gorše: Premoženja je dovolj
Stečajni upravitelj je povedal, da Begrad gradnje niso obremenjene z bančnimi hipotekami in da ima družba za poldrugi milijon evrov premoženja. "Z nekim pridržkom ali pomisleki, ki lahko to ceno zmanjšajo, še vedno ocenjujem, da bodo prednostne terjatve v celoti poplačane," je dejal Gorše.

Kaj bo z matično družbo?
Prva izplačila na zavodu za zaposlovanje bodo odpuščeni delavci dobili 15. septembra. In kaj bo z matično družbo? "Ne vem. Trenutno je to delniška družba, ki deluje," pa je bil skop z odgovorom direktor Begrad gradnje Igor Vesel, ki je sicer zaposlen v matični družbi.